İmplant destekli sabit protez yapımında direkt dijital ölçü için kullanılan farklı tarama postlarının hassasiyetinin değerlendirilmesi: metodolojik klinik çalışma
Precision of different scan-bodies used for direct digital impression in fabrication of implant supported fixed prosthesis: A methodological clinical study
  1. Tez No: 763401
  2. Yazar: FATMANUR DEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KIVANÇ AKÇA
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: dijital diş hekimliği, ağız içi tarayıcı, implant tarama postu, digital dentistry, intraoral scanner, implant scanbody
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 139
Özet
İmplant destekli restorasyonun üretiminde dijital iş-akışı için kullanılan tarama post ve ilişkili kütüphanesinin restorasyonun klinik özellikleri üzerinde etkili olduğu bilgisi klinik bilimsel çalışma esaslı değildir. Çalışmanın amacı, implant destekli sabit protezlerin direkt dijitalizasyonu için kullanılan farklı tarama postları ve kütüphanelerinin hassasiyetinin klinik ve analitik olarak değerlendirilmesidir. Çalışmaya kısa bölümlü dişsizliğin iki implant destekli restorasyon ile tedavi edildiği 25 hasta dahil edildi. Konfokal mikroskopi tarama teknolojisi ve“image stitching algorithm”ile kayıt alan bir ağız içi tarayıcı kullanılarak orijinal, orijinal olmayan ve jenerik olmak üzere üç farklı tarama postu ile kayıt alındı. Her bir kayıttan tam kontur restorasyonlar üretildi ve implant uyumu, okluzal ve arayüz temas ilişkisi açısından incelendi. Ayrıca hastaların dijitalizasyon ve uyumlama aşamasındaki değerlendirmeleri kaydedildi. Tarama postlarının üç boyutlu uzaysal konumları dijital olarak analiz edildi. Klinikte restorasyonların hepsinin implantla uyumu pasif olarak kaydedildi, okluzal ve arayüz temas ilişkisi açısından istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık görülmedi. (p>0.05) Hastalar için ağız içi tarayıcı kullanımının kaygı düzeyi düşük, uygulama kolaylığı yüksek, restorasyonların da uyumlama süresinin az ve konforunun yüksek olduğu belirlendi. Restorasyona destek olan orta hatta yakın ve uzak implant ile birleştirilen tarama postları arasındaki açı farklılıkları her iki çenede de istatistiksel olarak anlamlı farklılık göstermedi. (p>0.05) Direkt dijitalizasyondaki tarama postu farklılıklarının restorasyonun kabul edilebilir klinik doğruluğu ve implantın 3B dijital kaydı üzerinde etkili olmadığı belirlendi.
Özet (Çeviri)
Information with regards to effects of implant scanbody and its CAD library used in digital workflow in fabrication of implant supported restoration is not clinically evidence based. The purpose of this study was to evaluate clinically the precision of different scanbodies used for direct digitalization of implant supported restorations, and the 3D implant position recordings as well. Twenty-five patients receiving two implant supported restorations in treatment of short-span partial edentulism were enrolled into the study. Three different scanbodies, original, non-original and generic, were employed for direct digitalization using a confocal microscopy scanning intraoral scanner with image stitching algorithm. Full contour restorations were CAD/CAM fabricated from each digital record, and were evaluated in terms of implant fit, axial- and occlusal-contact. Additionally, patients' impressions for digitalization and delivery procedures were recorded using a visual analog scale. Scanbody scan recordings were subjected to reverse engineering for analytical evaluation of 3D virtual implant positioning. All restorations presented passive fit in connection to supporting implants, differences in relation with regards to contact both in occlusion to antagonist and axial to neighbor tooth were statistically insignificant. (p>0.05) Patients defined intraoral scanner use as low in anxiety, ease in practice, restoration adjustment short in time and high in comfort as well. Reverse engineering analytics of implant angulations between the implants medial and lateral to midline did not significantly differed statistically. (p>0.05) Differences in scan post properties did not have an effect on direct digitalization of implants towards to clinical accuracy of short fixed partial dentures, and 3D implant position recording as well.