Şiir okuma etkinliklerinin ortaokul 5. sınıf öğrencilerinin konuşma becerilerine etkisi
The effect of poetry reading activities on secondary school 5th grade students' speaking skills
  1. Tez No: 763406
  2. Yazar: BENAZİR BABAYİĞİT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YASİN KILIÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Etkinlik, konuşma becerisi, şiir okuma, Activity, poetry reading, speaking skills
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Bu çalışmada, şiir okuma etkinliklerinin ortaokul 5. sınıf öğrencilerinin konuşma becerilerini geliştirmedeki etkisini tespit etmek amaçlanmıştır. Çalışma“doğa ve evren”,“milli kültürümüz”,“vatandaşlık”temaları çerçevesinde gerçekleştirilmiştir. Araştırma modeli ön test son test kontrol gruplu deneysel çalışmadır. Araştırma, Muş ili Sungu beldesine bağlı Sungu Vakıfbank Kız Yatılı Bölge Ortaokulunun iki beşinci sınıf şubesinde gerçekleştirilmiştir. 2021-2022 eğitim-öğretim yılının ikinci döneminde yürütülen çalışmada deney ve kontrol grupları yansız (random) atama yolu kullanılarak belirlenmiştir. Araştırma Türkçe ve Okuma Becerileri dersinde 12 hafta boyunca 30 öğrenci ile yürütülmüştür. Araştırma verileri Çintaş Yıldız ve Yavuz (2012) tarafından geliştirilen“Etkili Konuşma Ölçeği”ile elde edilmiştir. Konuşma konularının belirlenmesinde uzman öğretmen görüşlerinden yararlanılmıştır. Deney ve kontrol grubu öğrencilerinin konuşma becerilerine ilişkin ön test ve son test ölçümleri SPSS-22 istatistik programı kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırma verileri normal dağılım gösterdiğinden parametrik testler kullanılmıştır. Araştırma sonucunda, şiir okuma etkinliklerinin uygulandığı deney grubu öğrencilerininmevcut Türkçe programı esas alınarak dersin işlendiği kontrol grubu öğrencilerine göre, konuşma becerileri toplam puanı ile alt boyutlardaki puanların daha yüksek çıktığı ve aradaki farkınistatistiksel olarak anlamlı olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to see what effect poetry reading activities have on the development of speaking skills in 5th grade secondary school students. The research was conducted under the themes of“Nature and the Universe”and“Our National Culture'' and ”Citizenship“. The research model is an experimental study with a pre-test, post-test control group. The study was conducted in two fifth-grade branches of the SunguVakfbank Girls' Regional Boarding Secondary School in Sungu, Muş province. The experimental and control groups in the study were determined using a random assignment method during the secondary semester of the 2021-2022 Academic year. The research was carried out with 30 students for 12 weeks in the Turkish and Reading Skills course. The ”Effective Speaking Scale" developed by ÇintaşYıldız and Yavuz was used to collect research data (2012). The speaking topics were chosen based on the opinions of expert teachers. The SPSS-22 statistical program was used to analyze the pre-test and post-test measurements of the experimental and control group students' speaking skills. Parametric tests were used because the research data showed normal distribution. As a result of the research, it was determined that students in the classroom where poetry reading activities were used performed better than students in the classroom where activities within the framework of the current Turkish textbook were used, and the scores in the sub-dimensions of speaking skills were higher, with a statistically significant difference. ix