2023 Eğitim Vizyonunda yer alan temel eğitim politikalarının yönetici ve öğretmen görüşlerine göre değerlendirilmesi
Evaluation of the basic education policies in the 2023 Education Vision according to the opinions of administrators and teachers
- Tez No: 763471
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SALİH AKYILDIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: 2023 Eğitim Vizyonu, Okul Yöneticileri, Sınıf Öğretmenleri, Temel Eğitim Politikaları, Education Vision 2023, School Administrators, Classroom Teachers, Basic Education Policies
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trabzon Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sınıf Öğretmenliği Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
Bu çalışmanın amacı, 2023 Eğitim Vizyonu'nda yer alan temel eğitim politikalarını yönetici ve öğretmen görüşlerine göre değerlendirmektir. Bu araştırmada nicel araştırma paradigmasının genel tarama (survey) modeline dayalı ilişkisel çalışma niteliğinde tasarlanmış betimsel bir çalışma yürütülmüştür. Olasılığa dayalı küme örnekleme tekniğinin kullanıldığı uygulamaya 302 sınıf öğretmeni ve 46 yönetici katılmıştır. Araştırmada yapılandırılmış anket formu ve açık uçlu anket formu kullanılmıştır. Yapılandırılmış anket formundan elde edilen veriler SPSS programına yüklenmiş ve verilerin analizinde her bir görüşün ortalamaları ve standart sapmaları hesaplanmıştır. Açık uçlu anket formundan elde edilen verilerde ise betimsel yorumsal analiz yapılmıştır. Yöneticilerin ve sınıf öğretmenlerinin 2023 Eğitim Vizyonu'nda yer alan temel eğitim politikalarına katılım düzeylerinin genel olarak yüksek olduğu fakat hedefleri yeterli ve gerçekleşebilir bulmadıkları tespit edilmiştir. Sonuçları dikkate alarak araştırma sonuçlarına ve araştırmacılara yönelik öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study aims to evaluate the basic education policies in the Education Vision 2023 according to the opinions of administrators and teachers. In accordance with this purpose, descriptive research, which is designed as a correlational research based on a general survey model of the qualitative research paradigm, was conducted. 302 classroom teachers and 46 administrators participated in the research with cluster sampling technique which is probability based. Structured questionnaire and open-ended questionnaire were used in this study. The data obtained from the structured questionnaire was imported into SPSS program, then, the mean, and standard deviation for each opinion were calculated while the data were analysed. On the other hand, descriptive interpretive qualitative analysis was used for the data obtained from the open-ended questionnaire. The findings indicated that the level of participation in the basic education policies in the Education Vision 2023 by administrators and teachers was high in general, however, they do not think the aims are sufficient and accomplishable. Taking the results into account, the suggestions are presented for research results and researchers.