Değişen kalınlıklarda Co-Cr dental metal altyapılarda üretim yöntemi, bağlantı ajanı kullanımı ve farklı soğutma protokollerinin seramik bağlantısına etkisi
Effect of manufacturing method, use of bonding agent and different cooling protocols on ceramic bond strength in varying Co-Cr dental alloy thickness
  1. Tez No: 763498
  2. Yazar: EMİNE İKİZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SİMEL AYYILDIZ
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: üretim yöntemi, altyapı kalınlığı, bağlantı direnci, production method, core thickness, bond strength
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
AMAÇ: Bu çalışmanın amacı; Co-Cr dental metal altyapı materyalinin üretim yöntemi, kalınlığı, seramik uygulaması öncesi bağlantı ajanlarının kullanımı ve soğutma protokollerinin seramik bağlantısına olan etkisinin incelenmesidir. GEREÇ VE YÖNTEM: Çalışmada test grubu için direkt metal lazer sinterleme (DMLS) tekniği kullanılarak 20x5 mm boyutlarında ve 2,3,4 mm değişen kalınlıklarda dikdörtgen Co-Cr altyapılar (n=120) üretildi. Kontrol grubu için döküm tekniği ile 20x5x3 mm boyutlarında örnekler (n=10) üretildi. Her bir örneğin üzerine 8x3x1 mm boyutlarında feldispatik porselen pişirildi. Seramik uygulaması öncesinde örneklerin yarısına bağlantı ajanı uygulandı. Örneklere seramik pişimi sonrasında 2 farklı soğutma protokolü uygulandı. Bağlantı direnci; makaslama bağlantı direnci testi ile ölçüldü. Metal-seramik ara yüzeyi, oksit tabakasının kalınlığını inceleyebilmek ve bağlantı özelliklerini anlayabilmek için optik mikroskop ve taramalı elektron mikroskobu ile görüntülendi. Bağlantı ajanı ve örneklerin elemental içeriği Enerji Dispersiv X-ray spektroskopisi ile belirlendi. BULGULAR: Bağlantı ajanı uygulanan örneklerde koheziv fraktürler gözlemlenirken, metal-seramik bağlantı değerleri ve fraktür çeşitliliği arasında bir korelasyon bulunamamıştır. Bağlantı ajanı ve yavaş soğutma protokolünün uygulanması 2-3 mm kalınlığındaki örneklerde bağlantı değerlerini düşürmüştür, bu durum TiO2 bakımından zengin bağlayıcı ajan ile Co-Cr alaşımın reaksiyona girememesinden kaynaklandığı düşünülmektedir. 4 mm örneklerde bağlantı değerleri arasında farklı gruplarda istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunamamıştır. En yüksek bağlantı değerleri sırasıyla; Co-Cr_L2c (28,58 MPa), Co-Cr_C (25,84 MPa), Co-Cr_L4bc (23,99 MPa)'dır. SONUÇ: Altyapı kalınlığı ile bağlantı direnci değerleri arasında pozitif korelasyon gözlenmiştir; ancak yavaş soğutma protokolü ve Ti-zengin bağlantı ajanı kullanımı metal-seramik bağlantı direncini düşürmüştür.
Özet (Çeviri)
AIM: The aim of this study is to examine the effect of manufacturing technique, thickness, use of bonding agent before ceramic firing and cooling protocols on the ceramic bond of CoCr dental metal substructure. MATERIAL AND METHOD: In the study, rectangular Co-Cr substructures (n=120) with dimensions of 20x5 mm and varying thicknesses of 2,3,4 mm were produced using the direct metal laser sintering (DMLS) technique for the test group. For the control group, 20x5x3 mm samples (n=10) were produced by casting technique. 8x3x1 mm feldspathic porcelain was fired on each sample. Before the ceramic application, the bonding agent was applied to half of the samples. Two different cooling protocols were applied to the samples after ceramic firing. Bond strength was determined by shear bond strength test. The metal-ceramic interface was visualized with an optical microscope and a scanning electron microscope (SEM) to examine the thickness of the oxide layer and to understand the bonding properties. The bonding agent and elemental content of the samples were determined by Energy Dispersive X-ray spectroscopy (EDS). RESULTS: Cohesive fracture occurred in specimens treated with bonding agent but no correlation between fracture types and bond strength values. The application of the bonding agent and slow cooling protocol decreased the average bonding strength in 2 and 3 mm thick samples, attributed to the nonexistent reaction between the TiO2-rich bonding agent and the Co-Cr alloy. The bond strength was not significantly different in 4 mm thick samples. The highest bond strength values Co-Cr_L2c (28,58 MPa), Co-Cr_C (25,84 MPa), Co-Cr_L4bc (23,99 MPa) respectively. CONCLUSION: There was positive correlation between core thickness and bond strength values but slow cooling protocol and application Ti-rich bonding agent decrease the bond strength. The production method did not affect the metal-ceramic bond.