Kaçakçılıkla mücadele kanunu kapsamında ithalat kaçakçılığı suçları
- Tez No: 763633
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET SİNAN ALTUNÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Smuggling, Import Smuggling Crime, Anti-Smuggling Law, Customs, Goods, Protection Measure, Procedural Procedure, Import, Regime
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hukuk Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kamu Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 175
Özet
Ulusal ve uluslararası alanda tüm ülkelerin devlet düzenini ve ekonomilerini etkileyen suç tipi olan kaçakçılık suçlarına ilişkin düzenlemelerle devletler, kaçakçılık suçlarıyla ilgili caydırıcı yaptırımlar uygulayarak bu fiillerin önüne geçmeyi amaçlamaktadır. Eskiden bu yana değişen şartlara göre güncellenerek gelen ve ülkemizde kaçakçılıkla mücadele kapsamında son mevzuat olan 5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu içerisinde yer alan ithalat kaçakçılığı suçları işbu çalışmada inceleme konumuzu oluşturmaktadır. Bu çalışmanın ilk bölümünde; en özüyle yasadışı olarak ülke içerisinden eşya çıkarılması veya gümrük bölgesi üzerinden ülke içerisine eşya alınması olarak tanımlanan kaçakçılık kavramının temel olarak ne olduğu hususu incelenecektir. Bu kavramdan yola çıkılarak cezai sorumluluk gerektiren kaçakçılık fiilleriyle mücadele için getirilen en temel mevzuat olan 5607 Sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu'nun genel bir sistematiği ve tarihsel olarak gelişimine değinilecektir. Kanunun amacı kavrandıktan sonra, bir sonraki bölümde değinilecek olan kaçakçılık suçlarının tanımları ve suç teşkil eden tipik eylemler içerisinde geçen kavramların teoride ve pratikte daha iyi anlaşılabilmesi adına 'gümrük kavramı' ve ekonomik etkili ve ekonomik etkili olmayan 'gümrük rejimleri' ve 'gümrüklendirilmiş değer' değerlendirme konusu yapılacaktır. Çalışmanın ikinci bölümünde; bu kanun içerisinde yurtdışından gelen eşyaların gümrük bölgesinden ülke içerisine alınması olarak tanımlanan“ithalat”kavramına değinilecektir. Devamında 5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanunun üçüncü maddesinde“Kaçakçılık Suçları”başlıklı madde içerisinde“ithalat kaçakçılığı”olarak tanımlanan 3/1, 3/2, 3/3, 3/4, 3/5, 3/6, 3/7 inci fıkralarda geçen toplamda yedi adet suç tipine değinilecektir. Sistematik olarak sırasıyla suçların konusu, maddi ve manevi unsurları, nitelikli halleri ile suçun özel görünüş biçimlerinden olan teşebbüs, iştirak, içtima halinde uygulanacak cezalar ve hukuki yaptırımlar irdelenecektir. Üçüncü bölümde ise; kaçakçılık suçu teşkil eden eylemlerin gerçekleştirilmesi halinde soruşturma sürecinde ve ceza yargılamasında uygulanacak muhakeme usulü, yaptırımlar ile güvenlik ve koruma tedbirlerine değinilecektir. Anahtar Kelimler; Kaçakçılık, İthalat Kaçakçılığı Suçu, Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu, Gümrük, Eşya, Koruma Tedbiri, Muhakeme Usulü, İthalat, Rejim
Özet (Çeviri)
With regulations on smuggling crimes, a type of crime that affects state order and economies of all countries in the national and international arena, states aim to prevent these acts by applying deterrent sanctions related to smuggling crimes. Import smuggling crimes are included in the Anti-Smuggling Law No. 5607 which has been updated according to the changing conditions from the past and is the last legislation in our country within the scope of the fight against smuggling and constitutes our subject of study in this thesis. In the first part of this study, smuggling, defined as illegally taking goods out of the country or taking goods into the country through the customs zone, will be examined. Based on this concept, a general systematic and historical development of the Anti-Smuggling Law No. 5607, the most basic legislation brought to combat smuggling acts that cause criminal responsibility, will be discussed. After understanding the purpose of the law, the definitions of smuggling crimes and typical criminal acts, which will mention in the next section, will be evaluated to better understand the concept of“customs”and“customs regimes”in theory and practice. In the second part of the study, the concept of importation, defined as taking the goods from abroad into the country from the customs zone, will be mentioned. A total of seven crime types will refer to in the third article of the Anti-Smuggling Law No. 5607, the article titled“Smuggling Crimes”in the paragraphs 3/1, 3/2, 3/3, 3/4, 3/5, 3/6, 3/7, defined as“import smuggling”. The subject of the crimes, their objective and subjective elements, their qualified forms, and the penalties and legal sanctions to be applied in case of an attempt, complicity, and aggregation, which are special appearance forms of the crime, will be systematically examined. In the third section, the procedure, sanctions, security and protection measures that will be applied in the investigation process and criminal proceedings when the acts constituting the crime of smuggling are carried out will be mentioned.