Temsili demokrasi krizine bir yanıt olarak katılımcı demokrasi ve sivil toplum kuruluşları
Participant democracy and non-governmental organizations as a response to the representative democracy crisis
  1. Tez No: 763648
  2. Yazar: İBRAHİM FURKAN ALABAŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HİKMET SALAHADDİN GEZİCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Demokrasi, Temsil Demokrasi, Katılımcı Demokrasi, Sivil Toplum Kuruluşları, Siyasal Katılım, Democracy, Representative Democracy, Participatory Democracy, Non-Governmental Organizations, Political Participation
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 148
Özet
Demokrasi kavramı çok uzun yıllardan beri sürekli olarak bir gelişim gösteren siyasal bir sistemin adıdır. Bugün gerek siyasal alanda gerek idari alanlarda bireylerin karar alma süreçlerine katılabilmeleri önem taşımaktadır. Toplumun kendi kendini yönetmesi olarak ifade edilen demokrasi kültüründe artık daha katılımcı bir modelin uygulamaya koyulması ihtiyacı doğmuştur. Bu ihtiyaç da siyasal katılımı tesis edebilecek kurumların varlığı ile karşılanabilecektir. Katılımcı demokrasi olarak ifade edilen ve karar alma süreçleri ile yönetime daha aktif birer aktör olarak katılımı mümkün kılan model, eleştirileri gittikçe artan ve taraftar kaybeden, katılımı yalnızca belirli kısa dönemlere sıkıştıran temsili demokrasi modelinin yerine bir alternatif olarak sunulmaktadır. Katılımcı demokrasi modelinden verim alınabilmesi için de sivil toplum kuruluşlarının iktidar karşısında özerk yapılanmalar olarak güçlenmeleri gerekmektedir. İktidarı denetleyebilme ve kontrol edebilme gücüne erişen sivil toplum kuruluşları aracılığıyla siyasal katılım sağlanabilecek ve karar alma süreçlerinde sivil toplum kuruluşları aracılığı ile bireyler daha aktif rol alabileceklerdir.
Özet (Çeviri)
The concept of democracy is the name of a political system that has been developing continuously for many years. Today, it is important for individuals to participate in decision-making processes, both in the political and administrative fields. In the culture of democracy, which is expressed as the self-government of the society, a more participatory model needs to be put into practice. This need will be met by the existence of institutions that can establish political participation. The model, which is expressed as participatory democracy and which enables participation as a more active actor in decision-making processes and administration, is presented as an alternative to the representative democracy model, which is increasingly criticized and losing supporters. In order to get efficiency from the participatory democracy model, non-governmental organizations should be strengthened as autonomous structures against the government. Political participation will be ensured through non-governmental organizations that have the power to control the government, and individuals will be able to take a more active role in decision-making processes through non-governmental organizations.