Üniversite ögrencilerinin flört şiddeti ve ebeveynlik stilleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between dating violence and parenting styles of university students
- Tez No: 763652
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GAMZE AKSAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Ebeveyn Tutumları, Flört Şiddeti, Şiddet, Parental Attitudes, Dating Violence, Violence
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Aile Danışmanlığı ve Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Aile Danışmanlığı ve Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 151
Özet
Anne ve babaların çocuklarını yetiştirirken sergiledikleri tutumlarda kendi çocukluğunda algıladığı ebeveyn tutumları etkili olmaktadır. Anne ve babaların büyüdüğü aile ortamı yetişkinlikte kendi kurdukları ailelerinin de örneğini oluşturmaktadır. Çocukluk evresinde görülen ebeveyn ilişkisinin etkisi yetişkinlik döneminde sürmektedir. Bu açıdan artık yetişkin olan birey, kendi ilişkisi içinde de ebeveynlerini rol model olarak benimsenmektedir. Bu dönemde görülen ebeveynler arasında saygı, sevgi, çocuğun da duygusal yönden gelişimine katkı sağlamaktadır. İnsanlar yetiştikleri ailelerde gördükleri davranışları öğrenir ve yetişkinlik döneminde benzer durumlara karşı benzer reaksiyonlar gösterirler. Olumsuz çocukluk dönemi travmalarından negatif yönlü ebeveyn tutumları, çocuğun ihmali ve istismarı, şiddete tanık olması veya şiddete maruz kalması, yetişkinlik döneminde de çeşitli davranış sorunları ile birlikte şiddeti de beraberinde getirmektedir. Bireyin şiddete dair tutumlarının ilk şekillendiği yer aile ortamıdır ve şiddeti ortaya çıkaran sebepler flört şiddetinde de geçerlidir. Şiddet pek çok boyutu olan fakat en fazla psikolojik ve duygusal anlamda taraflardan birini aşağılanması azarlanması ve devamlı kontrol altında tutulmasıdır. Sağlıklı bir romantik ilişkide sorunların çözümü şiddeti doğurduğunda telafisi mümkün olmayan sonuçlarla karşılaşmak mümkündür.
Özet (Çeviri)
Parental attitudes perceived in their own childhood are effective in the attitudes of parents while raising their children. The family environment in which the parents grew up sets an example for the families they have established in adulthood. The effect of the parental relationship seen in childhood continues in adulthood. In this respect, the individual, who is now an adult, adopts his parents as a role model in his own relationship. Respect and love among parents during this period also contribute to the emotional development of the child. People learn the behaviors they see in the families they grew up in and show similar reactions to similar situations in adulthood. Negative parental attitudes, neglect and abuse of the child, witnessing or being exposed to violence from negative childhood traumas bring violence along with various behavioral problems in adulthood. The family environment is the first place where an individual's attitudes towards violence are formed, and the reasons for violence are also valid in dating violence. Violence has many dimensions, but it is the psychological and emotional humiliation of one of the parties, scolding and keeping it under control. When the solution of problems in a healthy romantic relationship leads to violence, it is possible to encounter irreparable results.