Ergenlerde algılanan beden algısının ebeveyn tutumları ve yeme bozukluklarıyla ilişkisi
The relationship of body perception in adolescent with parental attitudes and eating disorders
- Tez No: 763666
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HAVVA NÜKET İŞİTEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Ergen Bireyler, Beden Algısı, Ebeveyn Tutumu, Yeme Bozukluğu, Adolescents, Body Perception, Parental Attitude, Eating Disorder
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Gedik Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Bu araştırma, ergen bireylerde algılanan beden algısının ebeveyn tutumları ve yeme bozukluklarıyla ilişkisini belirlemeyi konu edinmiştir. Dolayısıyla araştırma, tarama modeline uygun olarak tasarlanmıştır. Araştırma kapsamında 316 ergen bireye ulaşılmış ve onların kişisel bilgileri, beden algıları, ebeveyn tutumları ve yeme bozuklarına ilişkin veriler elde edilmiştir. Araştırma sonunda, ergen bireylerin beden algılarında anne ve baba eğitim durumuna bağlı olarak; ebeveyn tutumlarının cinsiyet, kardeş sayısı, anne ve baba eğitim durumuna bağlı olarak; yeme bozukluklarının ise cinsiyet, anne ve baba eğitim durumu ile gelir durumuna bağlı olarak anlamlı düzeyde farklılaştığı sonucuna ulaşılmıştır. Ek olarak, ergen bireylerinin beden algılarının demokratik anne tutumu, demokratik baba tutumu, koruyucu/istekçi baba tutumu, yeme bozuklukları, şişmanlık kaygısı, diyet, sosyal baskı, zayıflık ile aşırı uğraşma ve yaş arasında pozitif yönde; otoriter anne tutumları arasında ise nagatif yönlü anlamlı ilişkisi; yeme bozukluklarının ise beden algısı, demokratik anne tutumu, demokratik baba tutumu, şişmanlık kaygısı, diyet, sosyal baskı, zayıflık ile aşırı uğraşma arasında pozitif yönde; boy ve kilo arasında ise nagatif yönlü anlamlı ilişkisi bulunmuştur. Ayrıca, ergen bireylerin beden algısı ve ebeveyn tutumlarının yeme bozuklukları üzerindeki etkisine yönelik kurulan modelin anlamlı olduğu sonucu elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This research is about determining the relationship between perceived body image in adolescents and parental attitudes and eating disorders. Therefore, the research was designed in accordance with the scanning model. Within the scope of the research, 316 adolescents were reached and data on their personal information, body perceptions, parental attitudes and eating disorders were obtained. At the end of the research, depending on the educational status of the parents in body perceptions of adolescents; depending on gender, number of siblings, education level of parents; On the other hand, it was concluded that eating disorders differed significantly depending on gender, education level of mother and father, and income status. In addition, adolescents' body perceptions are positively correlated with democratic mother attitude, democratic father attitude, protective/demanding father attitude, eating disorders, obesity anxiety, diet, social pressure, overworking with thinness and age; a significant negative relationship between authoritarian mother attitudes; Eating disorders have a positive relationship between body image, democratic mother attitude, democratic father attitude, obesity anxiety, diet, social pressure, thinness and excessive preoccupation; A significant negative correlation was found between height and weight. In addition, it was concluded that the model established for the effect of adolescent individuals' body image and parental attitudes on eating disorders was significant.