Yabancılara Türkçe öğretiminde kullanılan 'Yeni İstanbul Uluslararası Öğrenciler için Türkçe' kitaplarının kültürel ögeler açısından incelenmesi
An examination of the 'New Istanbul Turkish for International Students' books used in teaching Turkish to foreigners in terms of cultural features
  1. Tez No: 763665
  2. Yazar: GAMZE ESEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET AKÇAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Yabancılara Türkçe öğretimi, dil, kültür, ders ve çalışma kitabı, Teaching Turkish to foreigners, language, culture, course and workbook
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
Dil; insanlar arasında anlaşmayı sağlayan, fikirlerin ve hislerin aktarımına yardımcı olan canlı bir varlıktır. Her millet kendine özgü bir dili konuşur. Kültür; bir milletin uzun yıllar boyunca biriktirdiği ve nesilden nesile geçen maddi ve manevi değerler bütünüdür. Yabancı dil öğretimi; bireye ana dili haricinde yeni bir dilin bir hedef doğrultusunda öğretilmesini amaçlayan faaliyetler toplamıdır. Bir dili öğrenmek için yalnızca o dilin dil bilgisini öğrenmek ya da o dile ait temel dil becerilerini kazanmak yeterli değildir, kültüre de hâkim olunmalıdır. Yabancı dil olarak Türkçe öğretimi son yıllarda yaygınlaşmıştır. Ders kitapları yabancı dil olarak Türkçe öğretimi alanında kültür etkileşimi konusunda en önemli kaynaklardan biridir. Bu çalışmada, yabancılara Türkçe öğretimi alanında kullanılan“Yeni İstanbul Uluslararası Öğrenciler için Türkçe”ders ve çalışma kitaplarının A1, A2, B1, B2 ve C1 seviyelerinde bulunan kültürel ögeler incelenmiştir. Araştırma tarama modeli çeşitlerinden doküman incelemesi yöntemiyle incelenmiştir. Çalışma sonucunda“Yeni İstanbul Uluslararası Öğrenciler için Türkçe”A1, A2, B1, B2 ve C1 kitaplarının kültürel unsurlar bakımından zengin bir içeriğe sahip olduğu ama seviyeler arasında dengeli bir dağılım göstermediği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Language; It is a living being that provides agreement between people and helps the transfer of ideas and feelings. Every nation speaks its own language. Culture; It is the whole of material and spiritual values that a nation has accumulated over many years and passed from generation to generation. Foreign language teaching; It is the total of activities aimed at teaching a new language other than the mother tongue to the individual in line with a goal. In order to learn a language, it is not enough to learn the grammar of that language or to acquire the basic language skills of that language, it is also necessary to have a good command of the culture. Teaching Turkish as a foreign language has become widespread in recent years. Textbooks are one of the most important sources of culture transfer in the field of teaching Turkish as a foreign language. In this study, cultural elements in the A1, A2, B1, B2, and C1 levels of“New Istanbul Turkish For International Students”course and workbooks used in the field of teaching Turkish to foreigners were analyzed. The research was analyzed by the document analysis method, one of the types of survey model. As a result of the study, it was concluded that“New Istanbul Turkish For International Students”A1, A2, B1, B2, and C1 books have rich content in terms of cultural elements, but they do not show a balanced distribution among the levels.