Türk dizilerinin Kırgızistan'daki imajı
The image of Turkish TV series in Kyrgyzstan
- Tez No: 763684
- Danışmanlar: DOÇ. DR. RAMİZ GÖKBUDAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Radyo-Televizyon, Radio and Television
- Anahtar Kelimeler: Türk Televizyon Dizileri, Kırgız İzleyici, Dizilerin Etkililiği, Türk Dizi İmajı, Turkish TV Series, Kyrgyz Audience, Effectiveness of TV Series, Turkish TV Series Image
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Radyo-Televizyon ve Sinema Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Küreselleşen dünyada imaj ve algı tüm devletler için önemli kavramlardır. İmajın olumlu olması, ülke için diğer tüm alanlarda önemli kazanımlar elde etmek için büyük rol oynamaktadır. Her bir devlet uluslararası alanda kendini göstermek ve söz sahibi olmak için ülke imajına önem verir. Türk dizileri, uluslararası medyada kendi izleyici kitlesi olmakla birlikte, son yıllarda popüler hale gelmiştir ve televizyonculuk anlamında başarıya ulaşmıştır. Dünyaya baktığımızda Türk dizilerinin Brezilya dizilerinden daha popüler hale geldiğini görebiliyoruz. Kuzey Afrika ve Orta Doğu ülkeleri gibi Orta Asya ve Rus kökenli ülkelerde de Türk dizileri popüler hale gelmiştir. Türk dizilerinin popüler olmasını sağlayan çeşitli unsurlar vardır. Bu unsurlar kültür, tarih ve geleneklerdir. Türkiye'nin imajında önemli rolde olan Türk dizileri Türk tarihini, Türk dilini, kültürünü yaymak için köprü ve turizm alanına da büyük destek olmaktadır. Orta Asya'da bulunan Türk Cumhuriyetleri'nden biri olan Kırgızistan, 1991 yılında bağımsızlığını kazandıktan sonra Türkiye ile ilişkileri başlamıştır. Son yıllarda tüm dünyada olduğu gibi Kırgızistan'da da Türkiye'ye ve Türk dizilerine olan ilgi artmıştır. Araştırmamızın konusu Türk dizilerinin Kırgızistan'daki imajı, Kırgız izleyicilerinin Türk dizilerine olan yaklaşımları, onların Türk diline ve kültürüne olan ilgisi hakkındadır. Araştırmamızın verileri Kırgızistan'ın çeşitli bölgelerinden katılımcıların görüşlerini online anket uygulaması ile elde edilerek hazırlanmıştır. Çalışmanın sonunda, Kırgızistan'da en çok hangi temaların popüler olduğu analiz edilerek verilerle ortaya koyulmuştur. Çalışmada aynı zamanda, Türk dizilerinin Kırgızistan'da yaşayan halkların algıları üzerinde etkisi ne şekilde ve hangi yönde etki sağladığı araştırılmıştır. Bu çalışmanın amacı, Kırgızistan'da çokça izlenen Türk dizilerin türleri, bu dizilerin izleyicilere bıraktığı olumlu etkileri tespit etmektir.
Özet (Çeviri)
In the Globalizing World, image and perception are important concepts for all states. Having a positive image plays a big role in making significant gains for the country in all other areas. Each state attaches importance to its country image in order to show itself and have a say in the international arena. Turkish TV series have their own audience in the international media, but have become popular in recent years and have achieved success in television broadcasting. When we look at the world, we can see that Turkish TV series have become more popular than Brazilian TV series. Turkish TV series have also become popular in Central Asian and Russian origin countries such as North African and Middle Eastern countries. There are various elements that make Turkish TV series popular. These elements are culture, history and traditions. Turkish TV series, which play an important role in Turkey's image, also provide great support to the field of bridge and tourism in order to spread Turkish history, Turkish language and culture. Kyrgyzstan, one of the Turkic Republics in Central Asia, started its relationship with Turkey after gaining its independence in 1991. The last world is the interest in Turkey and Turkish TV series, as in the rest of the world. The subject of our research is about the image of Turkish TV series in Kyrgyzstan, their facilities, the Turkish language and what happened. The data of our research was raised by an online questionnaire application of Kyrgyzstan's adults. Finally, it is the course of the themes that emerges most with satisfaction in terms of the course of the work. At the same time, the perceptions of the peoples living in Kyrgyzstan, where and in which region the Turkish TV series are visited, are researched. This is everyone's aim, Kyrgyzstan's most watched Turkish TV series types, these series will help you to benefit the viewers.