Ulaştırma sektöründe işletme teknikleri ve yap-işlet-devret modelinin yönetimi
The operation tecnicsfor transportation sector and management of built-operate-transfer model
- Tez No: 76370
- Danışmanlar: PROF. DR. SÜLEYMAN PAMPAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Trafik, Ulaşım, Traffic, Transportation
- Anahtar Kelimeler: Ulaştırma, işletmecilik ve finansman, Transportation, Business Administration, Finance
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Trafik Planlaması ve Uygulaması Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 188
Özet
Bu tez çalışması içinde ulaştırma sektöründe işletme teknikleri ve yap-işlet- devret modelinin yönetimi incelenmiştir. Çalışmaya öncelikle işletmecilik biliminin temel ilkeleri araştırılarak başlanmıştır. Ardından otoyollar, raylı sistemler, havalimanları ve denizcilik tesisleri gibi ulaştırma yatırımlarının işletme problemleri belirlenmiştir. Dünyada ve Türkiye'de ulaştırma sektöründe uygulanmakta olan işletme teknikleri araştırılarak çalışma sürdürülmüştür. Çağdaş işletmecilik ilkeleri ile ulaştırma sektöründe uygulanan işletme teknikleri karşılaştırılmıştır. Ulaştırma yatırımlarında gerek finansman gerekse işletme tekniği açısından son yıllarda tüm dünyada giderek daha çok tercih edilmeye başlanan yap-işlet- devret modelinin araştırılması çalışmanın ikinci önemli adımı olmuştur. Bu modelin terminolijisi, ülkemizdeki ve dünyadaki uygulamaları ile yönetimi, geniş olarak araştırılmıştır. Modelin tüm avantajları ve dezavantajları tarafsız bir bakış açısı ile belirlenmiştir. Çalışma sırasında ulusal ulaştırma politikalarının özgeçmişi ve güncel durumu da araştırılmıştır. Neticede elde edilen veriler çerçevesinde ulaştırma sektöründeki işletme yöntemleri ve yap-işlet-devret modeli ile türevlerinin uygulamaları konusunda elde edilen sonuçlar ve öneriler ayrıntılı biçimde ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, there're some researches about operation tecnics for transportation sector, and management of“built-operate-transfer”(BOT) model for transportation infrastructures. In the first step, the foundation of business administration were determined. Following this, operation tecnics of motorways, rail systems, airports and sea ports were researched with their problems. After that, the foundations of business administration and operation tecnics in transportation sector were comperated. Secondly, the model of built-operate-transfer which has been begun to prefer because of the adventages in financing and operation was researhed. Specially, the terminology and project management of the model was examined in detail. As a result of the study, the inventions were determined and some recommendations were given to the sector.