Türkiye'de aktif ve pasif yönetilen portföylerin karşılaştırmalı analizi
Comparative analysis of active and passive managed portfolios in Turkey
  1. Tez No: 763768
  2. Yazar: BEGÜM KARDEŞLER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HATİCE DOĞUKANLI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Aktif portföy yönetimi, pasif portföy yönetimi, endeks fonlar, fon performansı, Active portfolio management, passive portfolio management, index funds, fund performance
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Bu çalışmanın amacı Türkiye'de aktif ve pasif yönetilen portföylerin birbirleriyle ve kendi içlerinde performans analizleri ile karşılaştırılmasıdır. Bu amaç için dayanak varlıkları hisse ve altın olan aktif ve pasif yönetilen yatırım fonları seçilmiş ve 2017-2021 tarihleri arasında günlük kapanış fiyatları temel alınarak performansları karşılaştırmalı olarak analiz edilmiştir. Toplam riske göre performans ölçen modellerden Sharpe Oranı ve M2 Performans Ölçütü ile sistematik riske göre performans ölçen modellerden Treynor Oranı, T2 Performans Ölçütü, Jensen (Alfa) Ölçütü aktif ve pasif fonlar için ayrı ayrı hesaplanmış ve karşılaştırmalı olarak yorumlanmıştır. Dayanak varlığı hisse senedi olan fonlarda aktif fonların performansı pasiflere göre çok daha iyi olurken, dayanak varlığı altın olan fonlarda aktif ve pasif yönetilen fonlar birbirlerine yakın performansa sahiptir. Bağımlı örneklem t testi yapıldığında hisse bazlı olan aktif ve pasif fonların getirilerinin ortalaması arasında anlamlı bir fark bulunmuştur. Altın bazlı olan aktif ve pasif fonların getirilerinin ortalaması arasında ise anlamlı bir fark bulunamamıştır. Aktif yönetilen fonların pasiflerden daha başarılı olmasını sağlayan portföy yöneticisinin zamanlama ve seçicilik konusundaki başarısı olmaktadır. Portföy yöneticilerinin seçicilik yeteneği Jensen alfası ile, zamanlama yeteneği ise Treynor-Mazuy kuadratik regresyon modeli ile incelenmiştir. Portföy yöneticilerinin seçicilik yeteneklerinin yüksek olduğu ancak 6 endeks fondan 1 tanesinin ve 21 hisse fondan ise yine sadece1 tanesinin zamanlama yeteneğine sahip olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this study, active and passive portfolios in Turkey are compared with each other and among themselves with performance analysis. For this purpose, active and passively managed mutual funds whose underlying assets are stocks and gold were selectedandtheir performances were comparatively analyzed based on daily closing prices between 2017-2021. The Sharpe Ratio and M2 which are the models that measure performance according to total risk, and Treynor Ratio, T2 Performance Criterion and Jensen (Alpha) Criterion which are models that measure performance according to systematic risk, are calculated separately for active and passive funds and interpreted comparatively. In portfolios with underlying stocks, the performance of active funds is much better than passive funds. On the other hand, in portfolios whose underlying asset is gold, actively and passively managed funds have similar performances. When the dependent sample t test was performed, a significant difference was found between the average of the returns of stock-based active and passive funds. No significant difference was found between the average of the returns of the gold-based active and passive funds. The portfolio manager's success in timing and selectivity is why actively managed funds are more successful than passive ones.Portfolio managers' ability to selectivity was examined with Jensen's alpha, and and their timing ability with Treynor-Mazuy quadratic regression model.It has been observed that portfolio managers have high selectivity skills, but 1 out of 6 index funds and 1 out of 21 stock funds have timing ability.