Koronavirüs dönemi reklam filmlerinin göstergebilimsel çözümlemesi
Semiotic analysis of Coronavirus period commercials
  1. Tez No: 763769
  2. Yazar: BERK ÖZKAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. RAMİZ GÖKBUDAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Radyo-Televizyon, Reklamcılık, Radio and Television, Advertising
  6. Anahtar Kelimeler: Göstergebilim, Reklam, Covid-19, Semiotics, Advertising, Covid-19
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Radyo-Televizyon ve Sinema Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
2019 yılında Çin'in Wuhan kentinde ortaya çıkan yeni tip koronavirüs(Covid-19) tüm dünyaya hızlı bir şekilde yayılmıştır. Dünya Sağlık Örgütünün (WHO) salgını pandemi ilan etmesiyle birlikte ülkeler virüsün yayılmasını önlemeye yönelik tedbirler almıştır. Türkiye'de hükümette salgını azaltmaya yönelik tedbirler almış ve sokağa çıkma yasağı uygulamaya başlamıştır. İnsanlar bu sebepten dolayı evlerinde uzun süre durmak zorunda kalmışlardır. Bu durum insanları kitle iletişim araçlarını daha çok kullanmasına yol açmıştır. Bu nedenle birçok şirket koronavirüse yönelik reklam filmleri yaparak hem sosyal sorumluluk mesajı vermiş hem de kendi tanıtımlarını büyük kitlelere ulaştırmışlardır.“Koronavirüs Dönemi Reklam Filmlerinin Göstergebilimsel Çözümlemesi”adlı tez çalışmasında koronavirüs döneminde yayınlanan reklam filmleri göstergebilimsel analiz yöntemi ile incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The new type of coronavirus (Covid-19), which emerged in Wuhan, China in 2019, has spread rapidly all over the world. With the World Health Organization (WHO) declaring the epidemic a pandemic, countries have taken measures to prevent the spread of the virus. In Turkey, the government took measures to reduce the epidemic and started to impose a curfew. For this reason, people had to stay at home for a long time. This situation has led people to use mass media more. For this reason, many companies have both given a social responsibility message and delivered their own promotions to large masses by making commercials for the coronavirus. In the thesis titled“Semiotic Analysis of Coronavirus Period Commercials”, commercials broadcast during the coronavirus period were analyzed by semiotic analysis method.