Pandemi dönemi acil uzaktan öğretim süreci: İnönü Üniversitesinin deneyimleri üzerine bir durum çalışması
Emergency remote teaching during the pandemic: A case study of İnönü University's experience
- Tez No: 1021659
- Danışmanlar: PROF. DR. SÜLEYMAN NİHAT ŞAD, DOÇ. DR. BATTAL GÖLDAĞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Uzaktan Eğitim, Acil Uzaktan Öğretim, Web Tabanlı Eğitim, COVID-19 pandemisi, Uzaktan eğitim merkezleri, Önlisans eğitimi, Distance Education, Emergency Remote Teaching, Web-Based Education, COVID-19 Pandemic, Distance education centres, Web based education, Pregraduate
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
Özet
ÖZET Pandemi Dönemi Acil Uzaktan Öğretim Süreci: İnönü Üniversitesinin Deneyimleri Üzerine Bir Durum Çalışması Amaç: Bu araştırmanın amacı, İnönü Üniversitesinin koronavirüs pandemisi boyunca lisans ve ön lisans düzeylerinde yürüttüğü acil uzaktan öğretim sürecini kurumsal dokümanlar ve iç paydaşların görüşleri doğrultusunda ayrıntılı olarak incelemektir. Yöntem: Araştırma, 2019-2020 bahar ile 2020-2021 güz ve bahar yarıyıllarını kapsayan acil uzaktan öğretim sürecini inceleyen nitel durum çalışmasıdır. Çalışmada veri kaynağı ve veri toplama yöntemi çeşitlemesine başvurulmuştur. Nitel veriler; İnönü Üniversitesi iç paydaşları ile yürütülen yarı yapılandırılmış görüşmeler (n=68) ile kurumsal dokümanlardan (n=96) elde edilmiştir ve katılımcılara amaçlı ve uygun örnekleme yoluyla ulaşılmıştır. Nicel veriler öğrenci ve öğretim elemanı anketleriyle toplanmıştır. Görüşme, doküman verileri ve anketin açık uçlu sorularına verilen yanıtlar MAXQDA ile içerik analizine tabi tutulmuştur. Bir kod kitabı oluşturularak kodlayıcılar arası uzlaşma hesaplanmıştır (Kappa = .78). Nicel veriler betimsel istatistiklerle özetlenmiş, görüşlerin dönemsel farklılaşması Kruskal-Wallis H ve Mann-Whitney U testleriyle incelenmiştir. Bulgular: Bulgular, ilk dönemde sürecin belirsizlik, kaygı ve hazırlıksızlık duygusuyla deneyimlendiğini; buna karşın üniversitenin hızlı karar alma, öğrenme yönetim sistemi temelli altyapı ve destek mekanizmalarıyla öğretim sürekliliğini büyük ölçüde sağladığını göstermiştir. Teorik dersler çevrimiçi ortamda sürdürülebilir bulunmuş; uygulamalı dersler, stajlar ve ölçme-değerlendirme en fazla güçlük yaşanan alanlar olmuştur. Altyapı işlevsel bulunmakla birlikte asıl belirleyicinin paydaşların dijital yetkinliği olduğu, öğrencilerde öz düzenleyici öğrenme eksikliğinin belirginleştiği görülmüştür. Nicel bulgulara dayalı en ayırt edici bulgu ise öğrencilerin ve öğretim elemanlarının süreç deneyimine dair algılarında gözlenen farklılıktır. Öğrencilerin sürece dair görüşleri üç dönem boyunca olumsuzlaşma eğilimindeyken, öğretim elemanlarının görüşlerinin istikrarını koruduğu saptanmıştır. Sonuç: Acil uzaktan öğretim, kriz döneminde eğitimin sürekliliğini sağlamada işlevsel olmuştur ancak örgün eğitimin yerini bütünüyle alamamıştır. Sonuçlar, uzaktan öğretimin tamamlayıcı, esnek ve disiplin alanına duyarlı harmanlanmış modeller çerçevesinde yapılandırılması gerektiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Emergency Remote Teaching During The Pandemic: A Case Study Of İnönü University's Experience Purpose: This study examines how İnönü University delivered emergency remote teaching at the associate and undergraduate levels throughout the coronavirus pandemic, based on institutional documents and the perspectives of internal stakeholders. Method: The study employed a qualitative case study design examining the emergency remote teaching process across the spring 2019-2020 and fall and spring 2020-2021 semesters. Both data source and method triangulation were used to strengthen credibility. Qualitative data were gathered through semi-structured interviews with internal stakeholders (n=68) and from institutional documents (n=96), with participants recruited via purposive and convenience sampling. Quantitative data were collected through surveys administered to students and instructors. Interview transcripts, documents, and open-ended survey responses were subjected to content analysis using MAXQDA. A codebook was developed, and intercoder agreement was substantial (Kappa = .78). Quantitative data were summarized using descriptive statistics, and differences in perceptions across semesters were tested with the Kruskal-Wallis H and Mann-Whitney U tests. Findings: During the initial phase, the process was marked by uncertainty, anxiety, and a sense of unpreparedness; nonetheless, the university largely maintained instructional continuity through rapid decision-making, a learning management system based infrastructure, and support mechanisms. Theoretical courses proved viable online, whereas applied courses, internships, and assessment emerged as the most challenging areas. Although the infrastructure was found to be functional, stakeholders' digital competence proved the decisive factor, and a lack of self-regulated learning became apparent among students. The most distinctive finding was a divergence between students' and instructors' perceptions of the process: students' views grew increasingly negative across the three semesters, while instructors' views remained stable. Conclusion: Emergency remote teaching served a functional role in sustaining education during the crisis; however, it could not fully substitute for face-to-face instruction. The findings indicate that distance education should be structured through complementary, flexible, and discipline-sensitive blended models.