Pediatrik kardiyovasküler cerrahi hastalarında pozisyon değişimi ve aspirasyonun etkinliğinin incelenmesi
Analysing the efficacy of position change and aspiration in the pediatric cardiovascular surgery patients
  1. Tez No: 388422
  2. Yazar: SEDA AVCI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. LEMAN ŞENTURAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Aspirasyon, Pozisyon, Aspirasyon ve Pozisyon, Pediatrik Hasta, Aspiration, Position Change, Aspiration and Position Change, Pediatric Patient
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
Deneysel olarak yürütülen araştırma pediatrik kardiyavasküler cerrahi hastalarında pozisyon değişimi ve aspirasyonun etkinliğini incelemek amacıyla yürütüldü. Araştırma, Haziran-Eylül 2014 tarihleri arasında İstanbul ilinde bir devlet hastanesi pediatrik kvc yoğun bakım ünitesinde yürütüldü. Örneklemi; hastanenin pediatrik kvc yoğun bakımında yatan, araştırmaya vasisinin izin verdiği, örnekleme dahil edilme kriterleri taşıyan 120 pediatrik hasta oluşturdu. Üç grupta incelenen hastalardan, birinci gruptaki hastalara aspirasyon işlemi uygulandı. İkinci gruptaki hastalara son akciğer filmine göre bir öncekinden farklı bir pozisyon verildi. Üçüncü gruptaki hastalar aspire edilip son akciğer filmine göre bir öncekinden farklı bir pozisyon verildi. Hastaların uygulamalar öncesi ve sonrası kan gazı değerleri ve monitördeki saturasyon değerleri incelendi. Veriler bilgi ve izlem formu ile toplandı. Verilerin analizi; yüzdelik dağılımları, t testi ve anova ile yapıldı. Hastaların aspirasyon öncesi SpO2, pH ve PaCO2 değerlerinin ortalaması aspirasyon sonrası arasındaki fark anlamlı derecede farklı bulundu (p0,05). Araştırmada tek başına pozisyon vermenin solunum fonksiyonları üzerinde etkinin yetersiz olduğu, aspirasyon ve pozisyon verme işlemlerinin birlikte yapılmasının hastaların solunum fonksiyonlarını daha pozitif etkileyeceği sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
This experimental analysis has been conducted to analyze the efficacy of position change and aspiration in the pediatric cardiovascular surgery patients. This analysis has been performed in the pediatric cardiovascular surgery intensive care unit of a state hospital between June 2014 to September 2014 in Istanbul Province. The sample group included the 120 pediatric patients meeting inclusion criteria who were admitted in the pediatric cardiovascular surgery intensive care unit of the hospital and permitted to participate in the study by approval of their legal guardians. Of the patients analyzed in three groups; first group patients were applied aspiration procedure. The second group of the patients were positioned differently from the previous position according to the last radiography. The patients in the third group were primarily aspirated and then repositioned differently from the previous position according to the last radiography. The blood gase and monitored saturation values were obtained prior to and after the procedures. Data were collected using information and follow-up forms. Data was analyzed using percentile distribution, t-test and ANOVA. Mean SpO2, pH and PaCO2 values measured prior to aspiration of the patients were found significantly different from the mean values of those measured after aspiration (p0,05). It has been concluded in the analysis that position change is not effective on respiratory functions when applied solely whereas concurrent application of aspiration and position change can affect the respiratory functions of the patients more positively.