Fethiye (Yazıhan/MALATYA) yöresi Aleviliği
Alevism of the region of Fethiye (Yazıhan/MALATYA)
  1. Tez No: 763799
  2. Yazar: İSMAİL AKBOYRAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUHAMMET FATİH ALKAYIŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Fethiye, Hasanbadrık, Alevilik, Kızıldeli, Seyyid Ali Sultan, Fethiye, Hasanbadrık, Alevism, Kızıldeli, Seyyid Ali Sultan
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Alevilik Araştırmaları Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Alevilik-Bektaşilik Araştırmaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 141
Özet
Fethiye'nin eski adıyla Hasanbadrık'ın kimler tarafından ve ne zaman kurulduğu tam olarak bilinmemektedir. İpek Yolu – Bakır Yolu Kervanlarının konakladığı Suriye – Malatya, Gürün – Kayseri, Hekimhan – Sivas tarih-i yollarının birleştiği alanda yer almıştır. 1655 yılında Melek Ahmet Paşa komutasındaki orduyla bu yoldan geçen Evliya Çelebi Hasanbadrık ile ilgili“Bu köy halkı da Şahsevendir”şeklinde bilgi vermiştir. Günümüzde Malatya ili Yazıhan ilçesine bağlı bir mahalledir. 1998 yılında belediye statüsü almış, 2012 yılında ise 6360 sayılı Kanun'la Malatya büyükşehir statüsü kazanmış, Fethiye de mahalle olmuştur. Fethiye, Malatya'da Aleviliğiyle bilinen bir yerdir. Alevilik sözlükte“Ali'ye mensup”anlamına gelir. Alevi terimi İslam kültür tarihinde Hz. Ali soyundan gelenler manasında olup, bu kavram ayrıca siyasi, tasavvufi ve itikadi anlamda kullanılagelmiştir. Fethiyeliler Aleviliği; Hz. Peygamber'den bu yana gelen“Müslümanlığın özü”, doğruluk, dürüstlük, insanca yaşam gibi kavramlarla tanımlarlar. Yavaş yavaş yitirmekle birlikte burası geleneksel Aleviliği benimsemiş ve yaşamaya çalışan insanların yaşam yeridir. Fethiye'de çok farklı ocaklara bağlı insanlar bir arada bulunmaktadır. Bu ocakları; Seyyid Ali Sultan (Kızıldeli) Ocağı, Uryan Hızır Ocağı, Teslim Abdal (Şeyh Ahmet Dede) Ocağı, Hacım Sultan Ocağı, Şah İbrahim Veli Ocağı ve Aliseydi Sultan Ocağı olarak sıralayabiliriz. Bu özelliğiyle bölge, Alevilik araştırmaları bakımından çok önemli bir yere sahiptir. Özellikle Fethiye'ye çok yakın olan (yaklaşık 3 km) Yukarı Tenci'de bulunan Seyyid Ali Sultan (Kızıldeli) türbesi, Fethiye'nin en önemli inanç merkezlerinden biridir.
Özet (Çeviri)
It is not known exactly by whom and when Fethiye's former name, Hasanbadrık, was founded. It was located at the junction of the Syrian – Malatya, Gürün – Kayseri, Hekimhan – Sivas historical roads, where the Silk Road - Copper Road Caravans stayed. in 1655, Evliya Çelebi, who passed this way with the army under the command of Melek Ahmet Pasha, gave information about Hasanbadrik as“The people of this village are also Şahseven”. Today, it is a neighborhood of the Yazihan district of Malatya province. It received the status of municipality in 1998, and in 2012, Malatya gained metropolitan status with the Law No. 6360, and Fethiye became a neighborhood. Fethiye is a place in Malatya known for its Alevism. Alevism means“belonging to Ali”in the dictionary. The term Alevi was used in the history of Islamic culture by Hz. It means descendants of Ali, and this concept has also been used in a political, mystical and theological sense. Fethiye Alevism; They define the“essence of Islam”since the time of the Prophet, with concepts such as truthfulness, honesty, and a humane life. Although it is gradually disappearing, this is the living place of people who have adopted traditional Alevism and are trying to live. There are people who belong to very different quarries in Fethiye. These quarries; We can list them as Seyyid Ali Sultan (Kızıldeli) Quarry, Uryan Hızır Quarry, Teslim Abdal (Şeyh Ahmet Dede) Quarry, Hacım Sultan Quarry, Şah İbrahim Veli Quarry and Aliseydi Sultan Quarry. With this feature, the region has a very important place in terms of Alevism studies. Especially the Sayyid Ali Sultan (Kızıldeli) mausoleum, located in Upper Tenci, which is very close to Fethiye (about 3 km), is one of the most important faith centers of Fethiye.