Rat mandibulasında oluşturulan kemik defektlerine uygulanan stronsiyum ranelat'ın ve otojen greft karışımının iyileşme üzerine etkilerinin mikro CT ile değerlendilmesi
Evaluation of the effects of strontium ranelate applied to bone defects created in the rat mandible and its mixture with autogenous graft on healing BY micro-CT
  1. Tez No: 763811
  2. Yazar: BÜŞRA KOÇ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ESRA MAVİ
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Defekt, Otojen Greft, Stronsiyum Ranelat, Kemik İyileşmesi, Mikro CT, Defect, Autogenous Graft, Strontium Ranelate, Bone Healing, Micro-CT
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ağız Diş ve Çene Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Oral ve maksillofasiyal cerrahinin en önemli araştırma alanlarından biri kaybolan veya eksilen kemik dokusunun tamamlanarak estetik ve fonksiyonun tekrar kazandırılmasıdır. Diş çekimi kaynaklı oluşabilen alveolar kayıplar, kistik oluşumlar, tümör operasyonları, onkolojik rezeksiyonlar, travma, enfeksiyon ve gelişimsel anomaliler gibi sebepler sonucunda kemik dokusunda defektler meydana gelebilmektedir. Çeşitli sebeplerle meydana gelen bu defektlerin anatomik forma en uygun şekilde onarılması gereklidir. Son zamanlarda yapılan birçok çalışmada araştırmacılar, kemik defektlerinin onarımı için yeni kemik oluşumunu uyarabilecek olan greftler ve biyomateryaller üzerinde çalışma yapmaktadırlar ve buna ek olarak kemik defektlerinin onarılması için osteoporoz tedavisinde kullanılan bazı ilaç uygulamaları giderek popülerlik kazanmaktadır. Bu çalışmanın amacı; osteoporoz tedavisinde de kullanılan Stronsiyum Ranelat'ın tek başına ve otojen greft ile birlikte kullanıldığında yeni kemik oluşumundaki etkisinin araştırılmasıdır. Yapılan birçok çalışmada Stronsiyum Ranelat'ın in vitro kemik rezorpsiyonunda inhibitor etkisi olduğu bulunmuştur. Stronsiyum Ranelat'ın osteoklastların sayısını azalttığı ve kemik rezorbe edici aktivitelerini inhibe ettiği incelenmiştir. Osteoporoz tedavisinde kullanılan Stronsiyum Ranelat'ın lokal salınım yapan ve granül formlarının yeni kemik oluşumuna pozitif yönde etki ettiği çalışmalar doğrultusunda bu çalışmada etken maddenin jel formunun kemik defektlerine etkisi incelenmiştir. Çalışmada 32 adet dişi Wistar albino cinsi rat kullanılmıştır ve ratlar 5 gruba rastgele seçilerek dağıtılmıştır. Kontrol grubu (K), Otojen greft grubu (OG), %1,5'lik Stronsiyum Ranelat grubu (%1,5 SR), %7,5'lik Stronsiyum Ranelat grubu (%7,5 SR) ve Otojen greft + %7,5'lik Stronsiyum Ranelat grubu (OG+%7,5SR) olmak üzere 5 gruba ayrılmıştır. Tüm gruplarda ratların sağ mandibulasında 5 mm çapında defekt oluşturulmuştur. 1. deney grubu olan kontrol grubunda (K) oluşturulan defekte herhangi bir işlem yapılmamıştır. 2. deney grubu olan otojen greft grubunda (OG) oluşturulan defekt otojen kemik grefti ile doldurulmuştur. 3. deney grubu olan %1,5'lik Stronsiyum Ranelat (%1,5 SR) grubunda oluşturulan defekte %1,5'lik jel Stronsiyum Ranelat uygulanmıştır. 4. deney grubu olan %7,5'lik Stronsiyum Ranelat (%7,5 SR) grubunda oluşturulan defekte %7,5'lik jel Stronsiyum Ranelat uygulanmıştır. 5. deney grubu olan otojen greft + %7,5'lik Stronsiyum Ranelat (OG+%7,5 SR) grubunda oluşturulan defekt hem otojen kemik greftiyle doldurulmuş hem de lokal %7,5'lik jel Stronsiyum Ranelat uygulanmıştır. Tüm gruplar 28. günde sakrifiye edilmiştir. Tüm gruplardaki kemik iyileşmeleri mikro-CT analizi ile incelenmiştir. Yapılan analizler sonucu gruplar arası radyolojik değerlendirmeler incelendiğinde 28. günde Tissue volüme (doku hacmi, TV), Bone volüme (kemik hacmi, BV), Bone surface (kemik yüzeyi, BS), Percent Bone volüme (kemik hacim yüzdesi, BV/TV) ve Trabekuler Number (Trabeküler sayı, Tb.N) ölçümleri yönünden gruplar arası farklılık önemli bulunurken; Bone surface/volume ratio (kemik yüzeyinin hacmine oranı, BS/BV), Bone surface density (kemik yüzey yoğunluğu, BS/TV) ve Hounsfield units (HU) değerlerinin ölçümleri yönünden gruplar arası farklılık önemsiz bulunmuştur. Sonuç olarak defekt bölgesine konulan Stronsiyum Ranelat'ın kemik iyileşmesi üzerine etkisinin olumlu olduğu anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
One of the most important research areas of oral and maxillofacial surgery is the restoration of aesthetics and function by completing the lost or missing bone tissue. Defects in bone tissue may occur for reasons such as alveolar losses, cystic formations, tumor operations, oncological resections, trauma, infection, and developmental anomalies that may result from tooth extraction. These defects caused by various reasons should be repaired in the most appropriate way for the anatomical form. In many recent studies, researchers have conducted research on grafts and biomaterials that can stimulate the new bone formation to repair bone defects, and additionally, some drug applications used in the treatment of osteoporosis to repair bone defects have gradually gained popularity. The aim of this study was to investigate the effect of strontium ranelate, which is also used to treat osteoporosis, on new bone formation when used alone or with an autogenous graft. In many studies, strontium ranelate was found to have an inhibitory effect on bone resorption in vitro. It was examined that strontium ranelate reduced the number of osteoclasts and inhibited their bone-resorbing activity. In line with the studies revealing that locally releasing and granular forms of strontium ranelate, which is used to treat osteoporosis, have a positive effect on new bone formation, the effect of the gel form of the active ingredient on bone defects was investigated in this study. In the study, 32 female Wistar albino rats were used and randomly distributed into 5 groups, consisting of the control group (C), autogenous graft group (AG), 1.5% strontium ranelate group (1.5% SR), 7.5% strontium ranelate group (7.5% SR), and autogenous graft + 7.5% strontium ranelate group (AG+7.5% SR). In all groups, a 5-mm diameter defect was created in the right mandible of the rats. 1. No procedure was applied to the defect created in the control group (C), the 1 st experimental group. 2. The defect created in the autogenous graft group (AG), the 2nd experimental group, was filled with an autogenous bone graft. 3. 1.5% gel strontium ranelate was applied to the defect created in the 1.5% strontium ranelate (1.5% SR) group, the 3rd experimental group. 4. 7.5% gel strontium ranelate was applied to the defect created in the 7.5% strontium ranelate (7.5% SR) group, the 4th experimental group. 5. The defect created in the autogenous graft + 7.5% strontium ranelate (AG+7.5% SR) group, the 5th experimental group, was filled with an autogenous bone graft, and local 7.5% gel strontium ranelate was also applied to it. All groups were sacrificed on day 28. Bone healing in all groups was examined by micro-CT analysis. When the radiological evaluations between the groups were examined as a result of the analyses, while the difference between the groups in terms of tissue volume (TV), bone volume (BV), bone surface (BS), percent bone volume (BV/TV), and trabecular number (Tb.N) measurements on day 28 was found to be significant, the difference between the groups in terms of the measurements of; bone surface/volume ratio (BS/BV), bone surface density (BS/TV), and hounsfield units (HU) values was found to be insignificant. In conclusion, the effect of strontium ranelate, which was placed on the defect site, on bone healing was found to be positive.