Teknolojik uygulamalar ile zenginleştirilmiş fen bilimleri dersinin öğrenci akademik başarı, tutum ve ilgilerine etkisinin incelenmesi
Science course enriched with technological applicationsexamining the effect on student academic achievement, attitudes and interests
  1. Tez No: 763812
  2. Yazar: DUDU HİLAL ERCAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FATİME BALKAN KIYICI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Artırılmış gerçeklik, Web 2.0 araçları, Akademik başarı, Tutum, İlgi, Fen Eğitimi, Augmented Reality, Web 2.0 Tools, Academic Achievement, Attitude, Interest, Science Education
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fen Bilgisi Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
Bu çalışmanın amacı, teknolojik uygulamalarla zenginleştirilmiş fen bilimleri dersinin, 7.sınıfta öğrenim gören öğrencilerin“saf madde ve karışımlar”ünitesindeki kazanımlara yönelik akademik başarılarına, fen bilimleri dersine ilgi ve tutumlarına etkisini ortaya koymaktır. Çalışmada bu amaca yönelik nicel araştırma yöntemlerinden ön test son test eşleştirilmiş kontrol gruplu yarı deneysel desen kullanılmıştır. Araştırmada çalışma grubu, 2019-2020 eğitim öğretim yılında Kocaeli ili Çayırova ilçesinde bir ortaokulda 7.sınıfta öğrenim gören 42 öğrenciden oluşmaktadır. Öğrencilerden deney grubuna 20 kişilik bir sınıf, kontrol grubuna 22 kişilik bir sınıf herhangi bir seçim yapmadan rasgele belirlenmiştir. Kontrol grubuna dersler halihazırda var olan öğretim programına göre yürütülürken; deney grubuna dersler öğretim programına yönelik araştırmacı tarafından web 2.0 araçları ve artırılmış gerçeklik uygulamaları kullanılarak oluşturulan 5E ders planlarında yer alan etkinliklere göre yürütülerek gerçekleştirilmiştir. Çalışmanın verileri, kontrol ve deney grubunda yer alan öğrencilere ön test ve son test olarak uygulanan akademik başarı testi, ilgi testi ve tutum ölçeği ile elde edilmiştir. Çalışmanın verileri SPSS 22 paket programı kullanılarak t-testleri ve ANCOVA analizleri ile incelenmiştir. Çalışmanın sonucunda teknolojik içeriklerle zenginleştirilmiş fen bilimleri dersinin öğrencilerin akademik başarılarına, fen dersine yönelik ilgi ve tutumlarına olumlu katkıları olduğu sonuçlarına ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to reveal the effect of the science course enriched with technological applications on the academic achievements, interests and attitudes towards the science course of the 7th grade students, for the science course unit“pure substances and mixtures”. In the study, a quasi-experimental design with pre-test post-test paired control group was used, which is one of the quantitative research methods for this purpose. The study group in the research consists of 42 students studying in the 7th grade in a secondary school in the Çayırova district of Kocaeli province in the 2019-2020 academic year. A class of 20 students for the experimental group and a class of 22 students for the control group were randomly determined without making any selection. While the lessons for the control group are carried out according to the existing curriculum; science lessons for the experimental group were carried out according to the activities included in the 5E lesson plans created by the researcher using web 2.0 tools and augmented reality applications for the curriculum. The data of the study were obtained with the academic achievement test, interest test and attitude scale applied as pre-test and post-test to the students in the control and experimental groups. The data of the study were analyzed with t-tests and ANCOVA analyzes using the SPSS 22 package program. As a result of the study, it was concluded that the science course enriched with technological contents had positive contributions to the academic success of the students, their interests and attitudes towards the science course.