Mine tabakasının ksenojenik diş kemik greftlerindeki rezorpsiyona olan etkisinin incelenmesi
Evaluation of the effect of enamel layer on resorption in xenogenic tooth bone grafts
  1. Tez No: 776068
  2. Yazar: MELİSA CANSU AKTÜRK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. OSMAN UFUK TAŞDEMİR
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: kemik rezorpsiyonu, diş kemik greft, kemik rejenerasyonu, bone resorption, tooth bone graft, bone regeneration
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ağız Diş ve Çene Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Amaç: Diş kemik greftler; çekilen dişlerden hazırlanan ve kemik rejenerasyonunda kullanılmakta olan greft materyalleridir. Literatürde bu greftler; dentin greft, demineralize dentin greft, diş greft veya mineralize diş greft olarak adlandırılmaktadır. Bu greftlerin en önemli özellikleri, yapısı itibariyle kemik greftlere benzemeleridir. Literatürde bazı çalışmalarda bu greftler, tüm diş tabakasını içerecek şekilde kullanılmıştır; ancak bu greftlerin rezorpsiyonlarının karşılaştırmalı olarak incelendiği bir çalışmaya rastlanılmamıştır. Bu çalışmanın amacı dişin tüm tabakalarını içeren ksenojenik greftler ile mine tabakası içermeyen ksenojenik greftlerin kemik rezorpsiyonuna etkisini karşılaştırmalı olarak incelemektir. Yöntem: 32 adet Wistar Albino rat kullanılan çalışmamızda bir kontrol ve üç deney grubu oluşturulmuştur. Ratların sol mandibulasında oluşturulan 5 mm çapındaki bikortikal defektler genel anestezi koşulları altında yapılmıştır. Kontrol grubunda rat mandibulasında oluşturulan 5 mm'lik kemik defekti boş bırakılmıştır. Deney gruplarında oluşturulan kemik defektlerinde ise 1. grupta otojen kemik grefti, 2. grupta mineli ksenojenik diş kemik grefti ve 3. grupta minesiz ksenojenik diş kemik grefti kullanılmıştır. Deney gruplarındaki bu greft materyalleri 'KometaBio Smart Dentin Grinder' cihazı ile partikül formuna getirilerek hazırlanmıştır. Bulgular: Histomorfometrik ve immünokimyasal analizler sonucunda minenin uzaklaştırılmadığı deney grubunda rezidüel kemik hacmi anlamlı derecede yüksek bulunmuştur. Bu grupta ayrıca yeni kemik oluşumu, KMP-2 ve VEGF ekspresyonları otojen kemik grefti uygulanan gruptaki değerlerle benzerlik taşımaktadır. Sonuç: Çalışmamızın sonuçları diş kemik greftlerindeki mine tabakasının rezorpsiyon miktarını anlamlı ölçüde azalttığını göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Objective: Tooth bone grafts; they are graft materials prepared from extracted teeth and used that in bone regeneration. In the literature, these grafts are termed dentin graft, demineralized dentin graft, tooth graft or mineralized tooth graft. The tooth grafts and bone have similar physical and chemical properties, including good biodegradability. In some studies in the literature, these grafts were used to include the all tooth structure. However, no study was found in which the resorptions of these grafts were evaluated comparatively. The aim of this study is to compare the effects of xenogenic grafts containing all layers of the tooth and grafts without enamel layer on bone resorption. Method: A total of 32 Wistar Albino rats, one control and three experimental groups, were used in our study. 5 mm diameter bicortical defect was created in the mandible of the rats under general anesthesia. In the control group, the 5 mm bone defect created in the rat mandible was left empty. The defects were grafted with autogenous bone graft in Group 1, with enameled xenogenic tooth graft in Group 2 and with enamel free xenogenic tooth graft in Group 3. These graft materials in the experimental groups were prepared by particulating with the 'KometaBio Smart Dentin Grinder' device. Results: As a result of histomorphometric and immunochemical analyzes, the residual bone volume was found to be significantly higher in the experimental group in which the enamel was not removed. In this group, new bone formation, KMP-2 and VEGF expressions were similar to the values in the autogenous bone graft group. Conclusion: The results of our study showed that the enamel layer in tooth bone grafts significantly reduced the amount of resorption.