Çin'in 'Bir Kuşak Bir Yol' projesi: Barışçıl yükseliş mi hegemonik rekabet mi?
China's 'One Belt One Road' project: Peaceful rise or hegemonic competition?
- Tez No: 763870
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ARİF BEHİÇ ÖZCAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Çin, Bir Kuşak Bir Yol, Barışçıl Kalkınma, China, One Belt One Road, Peaceful Development
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 254
Özet
Bu çalışmada dünyadaki önemli tartışmaların merkezinde bulunan“Bir Kuşak Bir Yol /BKBY”projesi ve bu projenin rotası boyunca yer alan ülkelerin ilişkileri incelenmiştir. Daha doğrusu bu projenin Çin'in barışçıl yükselişine mi yoksa hegemonya arayışına mı hizmet ettiği sorusuna cevap aranmıştır. Bu kapsamda, her projede olduğu gibi,“BKBY”projesinin de ortaya çıkışının nedenleri ve önemi tarihsel, siyasi, iktisadi ve bireysel gibi farklı açılardan incelenmiştir.“BKBY”projesinin genel durumu, teorik altyapısı, yatırım kuruluşları ve yatırımları, ortak çıkarları ve büyüme potansiyeli ortaya konulmuştur. Bu çalışmada, küresel ve bölgesel güçlerin, bölge ülkelerinin ve“BKBY”projesi rotası üzerindeki ülkelerin projeye yaklaşımları, projeye aktif katılımları, Çin ile iç içe olan ilişkileri, çoklu ve ikili ekonomik ilişkilerdeki potansiyel iş birliği alanları ve karşılıklı yatırım fırsatları detaylı bir şekilde incelenmiştir. Bu projenin uluslararası alanda yarattığı ve yaratabileceği rekabet ve çıkar çatışması noktaları da ele alınmıştır. Bu kapsamda Çin-ABD, Çin-Hindistan gibi büyük güçlerin sert ve karşı tutumları,“BKBY”projesinin kapsadığı bölgelerdeki negatif unsurlar, kısıtlanmış ilişkiler anlatılmış ve potansiyel rekabet alanı incelenmiştir. Bu çalışma, gün geçtikçe büyümekte olan“BKBY”projesinin Çin'in Barışçıl Kalkınmasının en önemli uygulama alanı olduğu iddiasındadır.
Özet (Çeviri)
In this study, the“One Belt One Road / OBOR”project, which is at the center of important discussions in the world, and the relations of the countries along the route of this project are examined. More precisely, an answer has been sought to the question of whether this project serves the peaceful rise of China or the pursuit of hegemony. In this context, as in every project, the reasons and importance of the emergence of the“OBOR”project were examined from different perspectives such as historical, political, economic and individual. The general situation, its theoretical infrastructure, investment institutions and investments, common interests and growth potential of the“OBOR”Project are revealed. In this study, the approaches of the global and regional powers, the countries of the region and the countries on the“OBOR”project route to the project, their active participation in the project, their intertwined relations with China, potential areas of cooperation in multiple and bilateral economic relations and mutual investment opportunities were examined in detail. The points of competition and conflict of interest that this project has created and may create in the international arena are also discussed. In this context, the harsh and oppositional attitudes of great powers such as China-USA, China-India, the negative elements in the regions covered by the“OBOR”project, restricted relations are explained and the potential competition area is examined. This study claims that the“OBOR”project, which is growing day by day, is the most important application area of China's Peaceful Development.