Elektif sezaryen operasyonlarında ultrasonografi eşliğinde erektör spina düzlem bloğu ve quadratus lumborum bloğu yöntemlerinin postoperatif analjezi üzerine etkilerinin ve plasma sitokin ve aminoasit seviyelerinin karşılaştırılması
Comparison of the ultrasound guided effects of the erector spina plane block and quadratus lumborum block methods on postoperative analgesia and plasma cytokine and amino acids levels in elective cesarean operations
  1. Tez No: 763927
  2. Yazar: MELİKE BOSTANCI ERKMEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MAHMUT ALP KARAHAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Sezaryen operasyonu, postoperatif analjezi, hasta kontrollü analjezi, quadratus lumborum bloğu, erektör spina düzlem bloğu, IL-1 beta, aminoasit seviyesi
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Harran Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
Giriş ve Amaç: Sezaryen(CS) operasyonlarında etkin postoperatif analjezi yönetimi erken iyileşmeyi ve annenin bebeği ile daha erken iletişim kurmasını sağlamaktadır. Yeterli analjezi sağlamak ve yüksek doz opiod kullanımına bağlı yan etkileri önlemek için multimodal yaklaşım tercih edilmektedir. Bu çalışmada erektör spina düzlem bloğu(ESPB) ile quadratus lumborum bloğunun(QLB) elektif CS operasyonlarında postoperatif analjezi üzerine etkinliğini, hasta ve cerrah memnuniyetini karşılaştırmayı amaçladık. Metod: Bu çalışma için, Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Etik Kurul'dan 29.03.2021 tarihin de 2021.04/07 sayılı etik kurul onayı alındı. Bu çalışmaya, elektif şartlarda spinal anestezi altında sezaryen operasyonu planlanan, ASA II, 18-45 yaş arası toplam 90 gebe dâhil edildi. Bütün hastalara spinal anestezi uygulandı. Operasyon bitiminde hastalar kapalı zarf tekniği ile QLB grubu, ESPB grubu ve kontrol grubu olarak rastgele 3 gruba ayrıldı. QLB grubuna %0,25 bupivakain ve %0,5 lidokain karışımından 20 mL ultrasonografi(USG) rehberliğinde bilateral QLB, ESPB grubuna 20 mL %0,25 bupivakain ve %0,5 lidokain ile USG eşliğinde bilateral ESPB yapıldı, kontrol grubuna ise blok yapılmadı. Bütün hastalara derlenme ünitesinde 5mg/ml tramadol içeren intravenöz(İ.V) hasta kontrollü analjezi(HKA) cihazı bağlandı. Postoperatif ilk 24 saatteki Vizüel Analog Skala(VAS) ağrı skorları, HKA'de ilk bolus analjezik uygulama zamanı, toplam tüketilen tramadol miktarı, komplikasyonlar, cerrah ve hasta memnuniyeti kaydedildi. Hastalardan postoperatif 0, 4 ve 24. saatlerde venöz kan örnekleri alındı, plazma sitokin ve aminoasit(AA) seviyelerine bakıldı. İstatistik bilgileri için NCSS (Number Cruncher Statistical System) 2020 (Kaysville, Utah, USA) programı kullanılarak elde edildi. Bulgular: Hastaların demografik verilerinde, operasyon sırasında ve sonrasındaki vital bulguların da istatistiksel olarak anlamlı fark izlenmedi. HKA'de ilk analjezik uygulama zamanını; kontrol grubunun bolus yapma zamanı, ESPB ve QLB grubundan daha erkendir. QLB ve ESPB kıyaslamaları arasında istatistiksel olarak anlamlı fark yoktur (p>0,05). Postoperatif tramadol tüketimi 0, 2, 4, 8, 12 ve 24. saatlerde ESPB ve QLB grubunda kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı düşük saptandı. İki grubun opioid tüketimlerinin karşılaştırılmasında ise 0, 2, 4 ve 8. saatler de anlamlı bir fark olmayıp 12. ve 24. saat opioid tüketiminin ESPB grubunda QLB grubuna göre daha yüksek olduğu tespit edildi. VAS skorları açısından karşılaştırıldığında 0, 2, 4 ve 8. saatlerde ESPB ve QLB arasında anlamlı bir fark olmadığı, 12. ve 24. saatlerde ise QLB grubunun VAS skoru ESPB grubundan daha düşüktür. Hastalardan alınan venöz kan örneklerinde çalışılan IL-1 beta düzeylerininde gruplar arası anlamlı farklılık bulunmadı. Hastaların ölçülen serbest AA düzeylerinde; metilglutaril, metionin, tirozin, glisin, ornitin(orn), fenilalanin(phe), glutamat(glu), arginin(arg), sitrülin(cit) düzeyleri QLB grubunda ESPB grubuna göre daha düşük bulundu. Çalışmaya alınan hastaların hiçbirinde lokal anestezi(LA) toksisitesi, vasküler enjeksiyon ve alerjik reaksiyon gelişmedi. Bulantı, kusma ve diğer yan etkiler bakımından gruplar arası istatiksel anlamlı farklılık bulunmadı. Sonuç: Çalışmanın sonucunda CS operasyonlarında hem ESPB hem de QLB gruplarının kontrol grubuna göre postoperatif daha az tramadol tükettiğini ve VAS skorlarının daha düşük olduğunu saptadık. Özellikle QLB grubunda ESPB grubuna oranla daha uzun süre analjezi sağladığı sonucuna vardık. Ölçülen arginin, sitrülin, valin ve phe düzeylerinin blok etkinliği ile uyumlu olduğunu tespit ettik. Bununda QLB ve ESPB'nin sezaryen sonrası analjezi tedavisinde alternatif bir tedavi olacağı kanaatindeyiz.
Özet (Çeviri)
Introduction and Purpose: Effective postoperative analgesia management in cesarean section operations provides early recovery and earlier communication of the mother with her baby. A multimodal approach is preferred to provide adequate analgesia and to prevent side effects associated with high-dose opioid use. Our aim in this study was to compare the effectiveness of erector spina plane block(ESPB) and QLB on postoperative analgesia in elective cesarean section operations, and patient and surgeon satisfaction. Methods: Ethics committee approval dated 29 / 03/ 2021 and numbered 2021.04/07 of Harran University Faculty of Medicine was received for this study. A total of 90 ASA II pregnant women aged 18-45 years, who were scheduled for cesarean section under spinal anesthesia under elective conditions, were included in this study. Spinal anesthesia bupivacaine was administered to the patients. At the end of the operation, the patients were randomly divided into 3 groups using the closed envelope technique as QLB group, ESPB group and control group. The QLB group underwent ultrasound guided bilateral QLB with 20 mL of 0.25% bupivacaine and 0.5% lidocaine, the ESPB group underwent ultrasound guided bilateral ESP block with 20 mL of 0.25% bupivacaine and 0.5% lidocaine, while the control group did not receive any blockage. An IV patient-controlled analgesia (PCA) device containing 5mg/ml tramadol was connected to all patients in the recovery unit. During the first 24 hours postoperatively, Visual Analogue Scale XIV (VAS) pain scores, first bolus analgesic administration time in PCA, total amount of tramadol consumed, complications, surgeon and patient satisfaction were recorded. Postoperative 0. ,4. Venous blood samples were taken from the patients at 24 hours, plasma cytokine and amino acid levels were checked. NCSS (Number Cruncher Statistical System) 2020 (Kaysville, Utah, USA) program was used for statistical analysis. Findings: No statistically significant difference was observed in the demographic data of the patients, and in the follow-up of intraoperative and postoperative vital signs. The time of first analgesic administration in PCA; bolus time of the control group was earlier than that of the ESPB group (p=0.001) and QLB group (p=0.001) (p0.05). Postoperative tramadol consumption 0, 2, 4, 8.