Spor diplomasisi aracı olarak sosyal medyanın kullanımı: Formula 1 Türkiye Grand Prix örneği
The use of social media as a sports diplomacy tool: The example of Formula 1 Türkiye Grand Prix
  1. Tez No: 763933
  2. Yazar: SARE CİVELEK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BAHAR YALIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halkla İlişkiler, Public Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Kamu Diplomasisi, Spor Diplomasisi, Sosyal Medya, Formula 1, Public Diplomacy, Sports Diplomacy, Social Media, Formula 1
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trabzon Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 147
Özet
Devletlerin birbirleri ile kurdukları iletişim ve etkileşim yöntemi diplomasidir. Kendi ülke sınırları içerisinde ve uzak coğrafyalarda yaşayan halklarla ilişki kurmak ve onları etkileyebilmek için geliştirdikleri diplomasinin yeni boyutu ise kamu diplomasisidir. Uluslararası kamuoyu ile ilişki kurma, karşılıklı anlayış ve kültürel alışverişi sağlayan kamu diplomasisinin; kültürel diplomasi, marka, turizm ve spor diplomasisi türleri bulunur. Spor diplomasisi uygulamalarından biri olan spor etkinlikleri, ülkelerin dış politikada amaçlarına ulaşmak için kullandıkları etkili bir diplomasi aracıdır. Devletler, spor diplomasisi uygulamalarında bir araç ve ortam olarak sosyal medyayı kullanmayı tercih etmektedirler. Ülkelerin düzenledikleri spor etkinliklerinde sosyal medyanın etkili ve verimli kullanımı uluslararası kamuoyunu etkilemek için önemli fırsatlar sunar. Türkiye bugüne kadar etkilerinin uzun süre olumlu bir şekilde yansıdığı pek çok spor organizasyonuna ev sahipliği yapmıştır. Bu organizasyonlardan biri de Formula 1 motor sporları organizasyonudur. Kamu diplomasisi; temel aktör olarak devletlerin yanı sıra paydaşların dahil olduğu sürekli ve sürdürülebilir bir süreci kapsar. Bu çalışmanın amacı, Türkiye'de 2020 ve 2021 tarihlerinde düzenlenen Formula 1 organizasyonu kapsamında, temel aktör olarak Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin ve paydaşlarından çok uluslu şirketler adı altında takımlar ve kanaat önderleri olarak pilotların sosyal medya üzerinden gerçekleştirdiği kamu diplomasisi uygulamalarını ve uluslararası kamuoyu oluşturmadaki etkilerini ortaya çıkarmaktır. Dolayısıyla bu çalışmada, 2020 ve 2021 yıllarında düzenlenen Formula 1 organizasyonu kapsamında temel aktör olarak Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin, paydaşlar olarak ise çok uluslu küresel işletmeler ve kanaat önderlerinin sosyal medya üzerinden gerçekleştirdiği kamu diplomasisi uygulamaları ve uluslararası kamuoyu oluşturmada bu uygulamaların etkisi incelenmiştir. Kamu diplomasisi aktör ve paydaş ilişkisi doğrultusunda Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin Formula 1 organizasyonu kapsamında gerçekleştirdiği kamu diplomasisi uygulamalarının aracı olarak resmi Instagram hesapları incelenmiştir. Çok uluslu küresel işletmeler adı altında takımların ve kanaat önderleri olarak pilotların sosyal medya etki alanını ortaya koymak amacı ile Instagram hesapları analiz edilmiştir. Paydaş olarak konumlanan çok uluslu şirketler adı altında takımların hazırladıkları afişler gösterge bilimsel çözümleme yöntemi ile ve kanaat önderleri olarak pilotların paylaşımları içerik analizi yöntemi ile incelenmiştir. Uluslararası kamuoyu oluşturmada takımların ve pilotların etkisini ortaya koymak için ise afişlere ve paylaşımlara yapılan yorumlar içerik analizi yöntemi ile incelenmiştir. Bu çalışmanın sonucunda Türkiye Devleti'nin Formula 1 organizasyonu kapsamında sosyal medya hesabında yaptığı paylaşımlarda etkileşim açısından yetersiz kaldığı görülmüştür. Takımların hazırladıkları afişlerin son derece etkili olduğu, afişlerin genellikle Türkiye ile ilgili olumlu imaj sergilediği gözlemlenmiştir. Afişlerde kültürel çekicilik yüksektir. Kamu diplomasisi açısından gastronomi ve turizm etkisi ile birlikte sporun tamamlayıcı bir rolü olduğu görülmüştür. Kamu diplomasisi paydaşlarından pilotların Formula 1 2020 ve 2021 Türkiye Grand Prix'i için Instagram'da yaptığı paylaşımların etkileşiminin yüksek olduğu gözlemlenmiştir. Pilotların Türkiye ve özellikle yarışın düzenlendiği kent olan İstanbul ve yarış pisti olan İstanbul Park ile ilgili görüşlerinin olumlu olduğu ortaya çıkmıştır. Aynı zamanda Türkiye ile ilgili pilotların paylaşımlarına uluslararası kamuoyunun olumlu algıları olduğu gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Connection with the people who live in their own country boundaires and far away, and this new dimension of diplomacy which influences the people is termed Public Diplomacy. International publicies' cultural transaction, relation, biletarel understanding of Public diplomacies have kinds of cultural, mark, tourism and sport diplomacies. Sports events, one of the sports diplomacy applications, are an effective diplomacy tool that countries use to get their goals in foreign policy. Social media has turned into a tool and medium that states prefer to use in their sports diplomacy practices. The effective and efficient use of social media in sports events organized by countries provides important opportunities to influence international public opinion. Turkey has hosted many sports organizations, the effects of which have been reflected positively for a long time. One of these organizations is the Formula 1 event. Public diplomacy; It encompasses a continuous and sustainable process involving stakeholders as well as states as the main actor. The purpose of this study is to examine the public diplomacy practices of the Turkish Republic as the main actor and the pilots as opinion leaders and teams under the name of multinational companies and their effects on forming international public opinion within the scope of Formula 1 organization held in Turkey in 2020 and 2021 is to reveal. Therefore, in this study, within the scope of Formula 1 organization held in 2020 and 2021, the public diplomacy practices of the Republic of Turkey as the main actor, multinational global businesses and opinion leaders as stakeholders, and the effects of these practices on creating international public opinion were examined. In line with the public diplomacy actor and stakeholder relationship, official Instagram accounts as a tool of public diplomacy practices carried out by the State of the Republic of Turkey within the scope of Formula 1 organization were examined. Instagram accounts were analyzed in order to reveal the social media influence of teams and pilots as opinion leaders under the name of multinational global enterprises. The posters prepared by the teams under the name of multinational companies positioned as stakeholders were analyzed by semiotic analysis method and the shares of pilots as opinion leaders were analyzed by content analysis method. In order to reveal the effects of teams and pilots in creating international public opinion, the comments made on posters and posts were analyzed by content analysis method. As a consequence of this study, it has been seen that the Turkish State's social media accounts within the scope of Formula 1 organization are insufficient in the sense of interaction. It has been noticed that the posters prepared by the teams are extremely effective and the posters generally display a positive image about Turkey. Posters have high cultural appeal. In terms of public diplomacy, it has been seen that sports have a complementary role with the effect of gastronomy and tourism. It has been noticed that the interaction of the shares made by the pilots, one of the public diplomacy stakeholders, for the Formula 1 2020 and 2021 Turkish Grand Prix on Instagram is high. It has been revealed that the pilots' opinions about Turkey, especially the city where the race is held, and Istanbul Park, the racetrack, are positive. Meanwhile, it has been noticed that the international public has positive perceptions about the posts of the pilots about Turkey.