Turistlerin seyahat motivasyonları, deneyimleri, destinasyon imaj algıları ve memnuniyetleri arasındaki ilişki: Side örneği
The relationship between travel motivations, experiences, perception towards destination image and satisfaction of tourists: Side case
  1. Tez No: 764003
  2. Yazar: SİNAN BARAN BAYAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYDIN ÜNAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Seyahat Motivasyonu, Turist Deneyimi, Destinasyon İmajı, Destinasyon Memnuniyeti, Side, Travel Motivation, Tourist Experience, Destination Image, Destination Satisfaction, Side
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırklareli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
Bu çalışma, Side destinasyonunu ziyaret eden yerli turistlerin seyahat motivasyonları, deneyimleri, destinasyon imaj algıları ve memnuniyetleri arasındaki ilişkiyi araştırmayı amaçlamaktadır. Çalışma üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölüm turistlerin seyahat motivasyonunu ve turizm deneyimini, ikinci bölüm destinasyon imajı ve turist memnuniyetini, üçüncü bölüm ise araştırmanın yöntemini, bulgularını ve sonuçlarını kapsamaktadır. Çalışmada nicel araştırma yöntemi kullanılmış olup, veri toplama aracı olarak birincil veri toplama yöntemlerinden ölçek formu kullanılmıştır. Çalışmada seyahat motivasyonunun deneyim, destinasyon imajı ve destinasyona yönelik memnuniyet üzerindeki etkisi ile deneyim ve imajın destinasyona yönelik memnuniyetin üzerindeki etkisi ölçülmeye çalışılmıştır. Araştırmanın evrenini Side destinasyonunu veri toplama sürecinde ziyaret eden ve ulaşılabilen yerli turistler oluşturmaktadır. Bu kapsamda Side destinasyonundaki yerli turistlere 468 anket formu yüz yüze olarak dağıtılmıştır. Anketler 14 Haziran - 18 Eylül 2021 tarihleri arasında toplanmıştır. Geri dönüş sağlanan ölçeklerden 19 tanesi eksik kodlanmıştır, dokuz tanesi manipüle edilmesi ve sekiz tanesi %50'sinden fazlasının boş bırakılması nedeniyle analiz dışı bırakılmıştır. Sonuç olarak 432 ölçek formu araştırmanın değerlendirme kısmına dâhil edilmiştir. Elde edilen veriler analiz edilirken SPSS Statistics 26 ve Smart PLS 3 programlarından yararlanılmıştır. Kavramsal çerçeveden yola çıkılarak, araştırılan konuya ilişkin hipotezler geliştirilmiştir. Analizler sonucunda seyahat motivasyonunun, turist deneyimi, destinasyon imajı ve destinasyona yönelik memnuniyet üzerinde anlamı ve olumlu bir etkiye sahip olduğu tespit edilmiştir. Turist deneyiminin yalnızca destinasyon imajı üzerinde anlamlı düzeyde ve olumlu yönde etkiye sahip olduğu belirlenmiştir. Ayrıca destinasyon imajının destinasyona yönelik memnuniyet üzerinde anlamlı ve olumlu yönde bir etkiye sahip olduğu belirlenmiştir. Çalışmanın bir diğer önemli sonucu ise turist deneyiminin destinasyona yönelik memnuniyet üzerinde doğrudan bir etkiye sahip olmadığı ve hipotezin reddedildiğidir. Çalışmanın sonuçlar ve tartışma bölümünde ise turizm sistemi içinde yer alan farklı paydaşlara dair sonuçlar verilmiştir ve öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study aims to investigate the relationship between travel motivations, tourist experiences, destination image perceptions and satisfaction of domestic tourists visiting Side destination. The pattern of the study is the quantitative research method. The study consists of three parts. The first part covers the travel motivation and tourism experience of tourists, the second part covers the image of the destination and tourist satisfaction, and the third part covers the methods, findings and results of the research. The quantitative research method was used in the study and the scale form, which is one of the primary data collection methods, was used as a data collection tool. Based on the conceptual framework, hypotheses related to the researched subject were developed. In the study, the effect of travel motivation on experience, destination image and tourist satisfaction and the effect of experience and destination image on tourist satisfaction were tried to be measured. The population of the research consists of domestic tourists visiting the Side destination. In this context, questionnaire forms were applied to domestic tourists in Side destination. The scales were collected between 14 June 2021 and 18 September 2021. 432 scale forms were included in the analysis. While analyzing the data in the research SPSS Statistics 26 and Smart PLS 3 programs were used for analyzing the data in the research. As a result of the study, it has been determined that travel motivation has a meaningful and positive effect on tourist experience, destination image and satisfaction with the destination. It has been determined that the experience only has a significant and positive effect on the destination image. In addition, it has been determined that the destination image has a significant and positive effect on tourist satisfaction. Another important result of the study is that the experience does not have a direct effect on tourist satisfaction and the hypothesis is rejected. The study includes conclusions and recommendations for different stakeholders in the tourism system.