İzmir Seferihisar Depreminde betonarme yapılarda meydana gelen hasarlar ve sebepleri
Damages and causes occuring reinforced concrete structures in İzmir Seferihisar Earthquake
  1. Tez No: 764022
  2. Yazar: ROUEIN KHOSRAVANI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ DEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Deprem, İzmir, Betonarme, Yapı, Bayraklı, Hasar, Performans Analizi 2022, 95 Sayfa, Earthquake, zmir, Concrete, Structure, Bayraklı, Damage, Performance Analysis 2022, 95 pages
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yapı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
30 Ekim 2020 tarihinde, merkezi Seferihisar açıklarında Kuşadası ile Sisam adası arasında normal fay zonunda, büyüklüğü Kandilli Rasathanesine göre 6,9; Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'na göre ise 6,6 olan bir deprem meydana gelmiştir. Sisam Fayı üzerinde 30-35 km uzunluğunda bir kırık oluşmuştur. Bu deprem kuvvetli olan yer hareketi etkisi ile İzmir'den başlayıp geniş bir coğrafyada hissedilmiştir. Ana depremin ardından 1700 artçı sarsıntı meydana gelmiş ve bunun sonucunda İzmir'de can ve mal kayıpları oluşmuştur. Bu depremde; İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı tarafından açıklanan raporda 116 can kaybı, 1034 yaralı olduğu bildirilmiştir. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın açıkladığı verilere göre; 103 bina yıkılmıştır. Bunun yanı sıra, toplam 9500 hasarlı bina tespit edilmiş ve bunların 700'ü ağır, 814'ü orta, 7889'u hafif hasarlıdır. İzmir'in ilçelerinden olan Bayraklı, Bornova, Buca, Kemalpaşa ve Menderes bölgelerindeki binalar yıkılmış ve bunun yanında maddi ve manevi kayıplar yaşanmıştır. Bayraklı ilçesi en ağır hasarı almıştır. Bu tez çalışması, kapsamında ağır hasar alan Bayraklı ilçesindeki betonarme binalar incelenmiş ve hasar alma sebepleri açıklanmaya çalışılmıştır. Ayrıca, depremde ağır hasar alan betonarme bir bina Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği koşullarına göre ele alınmış, yapının mevcut ve nümerik sonuçları karşılaştırmalı olarak sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
On the October 30, 2020, in the normal fault area between Kuşadası and Samos island off the central Seferihisar, its size was 6.9 according to Kandilli Observatory; According to Disaster and Emergency Management Presidency, an earthquake of 6.6 taken place. Samos fauld was occured rupture by earthquake. This earthquake have started from İzmir where was felt in a wide geography. After the main earthquake, 1700 aftershocks occurred, therefore it existed loss of life and property in İzmir. According to It was declared report by Disaster and Emergency Management Presidency.Earthquake areas existed 116 death people 1034 injured people. According to the data announced by the Ministry of Urban Planning; 103 buildings were destroyed. Total 9500 damaged buildings were identified, of which 700 were heavily damaged, 814 moderately damaged, and 7889 lightly damaged. Buildings in Bayraklı, Bornova, Buca, Kemalpaşa and Menderes districts have destroyed building at the same time There were material and moral losses. Bayraklı district have taken the heaviest damage. Within this thesis, the reinforced concrete buildings in the Bayraklı district have examined and The reasons for the damage were tried to be explained. Also, a reinforced concrete building heavily damaged in the earthquake was examined according to the conditions of the Turkish Building Earthquake Code, and the current and numerical results of the construction were presented comparatively.