Neoliberal politikalar, çevre haberciliği ve Türkiye: Greta Thunberg'in iklim grevi eylemlerinin ana akım ve alternatif medyada ele alınışının analizi
Neoliberal policies, environmental journalism and Turkey: Analysis of Greta Thunberg's coverage of climate strike actions in mainstream and alternative media
- Tez No: 764027
- Danışmanlar: PROF. DR. ZELİHA HEPKON
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Greta Thunberg, iklim değişikliği, okul grevi, medya, Türkiye, Greta Thunberg, climate change, school strike, media, Turkey
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
- Enstitü: İletişim Bilimi ve İnternet Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Medya Ve İletişim Çalışmaları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Medya ve İletişim Çalışmaları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 184
Özet
Bu çalışmada küresel ısınmanın sonucu olarak karşımıza çıkan iklim değişikliği konusunun, ulusal basında nasıl çerçevelendiği ortaya konulmaya çalışılmıştır. Bu amaçla başlattığı İklim İçin Okul Grevi kampanyası ve yürüttüğü iklim değişikliği mücadelesi nedeniyle 2019 yılının Aralık ayında Time dergisi tarafından yılın insanı seçilen Greta Thunberg'e ilişkin olarak ana akım ve alternatif medyada çıkan haberler analiz edilmiştir. Thunberg'ın yılın insanı seçildiği 2019 Aralık ayı içerisindeki ana akım medyada; Cumhuriyet, Hürriyet, Yeni Şafak, Posta ve Akit; alternatif medyada ise Yeşil Gazete, İklim Haber, Evrensel, Birgün ve Açık Radyo'da konuyla ilgili yer alan haberler çalışmanın örneklerini oluşturmaktadır. Aralık 2019 döneminde tespit edilen ana akımda 16, alternatif medyada 26 olmak üzere, toplamda 42 haber MAXQDA 21 programı kullanılarak nitel araştırma yöntemlerinden olan içerik analizi ile incelenmiştir. Greta Thunberg ve başlattığı“iklim grevi”eylemi konuyu küresel düzeyde gündeme getirmiş bu anlamda iklim haberciliği alanında son dönemim önemli gündemlerinden birisi olmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, it has been tried to reveal how the issue of climate change, which is the result of global warming, is framed in the national press. For this purpose, the news in the mainstream and alternative media about Greta Thunberg, who was selected as the person of the year by Time magazine in December 2019 due to the School Strike for Climate campaign she initiated and the fight against climate change, were analyzed. In the mainstream media in December 2019, when Thunberg was chosen as the person of the year; Cumhuriyet, Hürriyet, Yeni Şafak, Posta ve Akit; In alternative media, the news on the subject in Yeşil Gazete, İklim Haber, Evrensel, Birgün and Açık Radyo are examples of the study. In the period of December 2019, a total of 42 news, 16 in the mainstream and 26 in the alternative media, were analyzed by content analysis, which is one of the qualitative research methods, using the MAXQDA 21 program. Greta Thunberg and the“climate strike”she initiated brought the issue to the agenda at the global level, and in this sense, it has been one of the important agendas of my last period in the field of climate journalism.