The adaptation study of the brief form of the affective neuroscience personality scales (Banps) to Turkish
Affektif sinirbilim ölçeği kısa formu (Askö-kısa form) Türkçe adaptasyon çalışması
- Tez No: 764030
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EZGİ SONCU BÜYÜKİŞCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: kişilik, ölçek adaptasyonu, affektif sinirbilim, kısa-ASKÖ, ASKÖ, personality, scale adaptation, affective neuroscience, brief-ANPS, ANPS
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Bu çalışmanın amacı Affektif Sinirbilim Ölçeğinin Kısa Formunun Türk kültürüne adapte edilmesi ve güvenilirlik ve geçerliğinin belirlenmesidir. ASKÖ-Kısa Formu, Barrett ve arkadaşları (2013) tarafından, ASKÖ ölçeğinin kısa formunu oluşturmak ve ölçeğin psikometrik özelliklerini iyileştirmek amacıyla geliştirilmiştir. ASKÖ-Kısa Formu, 33 maddeden oluşmakta ve beyindeki altı temel afektif sistemin (Arayış, Oyun, Sevgi, Korku, Öfke, Üzüntü) aktivitesine dayanarak kişilik özelliklerinin ölçülmesini amaçlamaktadır. ASKÖ- Kısa Formunun Türkçe versiyonunun güvenirlik ve geçerlik çalışmaları, tüm katılımcılar (873 kişi), genç yetişkinler (296 kişi) ve yetişkinler (577 kişi) olmak üzere, üç alt grup ile yürütülmüştür. Güvenirlik ve geçerlik çalışmaları, ASKÖ-Kısa Formu'nun orijinal çalışmasında ve ASKÖ'nün Türkçe adaptasyon makalesinde (Özkarar-Gradwohl et al., 2014) kullanılan metodoloji izlenerek gerçekleştirilmiştir. Çalışmanın sonuçları, katılımcıların cinsiyetlerinin ve yaşlarının ASKÖ-Kısa Formu'ndan aldıkları puanları ile anlamlı derecede ilişkili olduğunu göstermiştir. ASKÖ-Kısa Formunun hem ölçeğin tamamı için hem de bağımsız ölçekler için hesaplanan iç tutarlılık değerleri, ölçeğin Türkçe versiyonunun iç tutarlılığının iyi olduğunu ortaya koymuştur. Bu çalışma kapsamında gerçekleştirilen güvenirlik ve geçerlik analizlerinin tümü birlikte değerlendirildiğinde, ASKÖ-Kısa Formunun Türkçe versiyonunun temel affektif sistemlerdeki bireysel farklılıkları ölçmede kullanılabilecek güvenli ve geçerli bir ölçek olduğu görülmektedir. Çalışmanın bulguları, sınırlılıkları ve gelecek çalışmalar için öneriler tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to adapt Brief Form of Affective Neuroscience Scales (BANPS) into Turkish culture and examine its reliability and validity. BANPS was originally developed by Barrett and colleagues (2013) to shorten and improve the psychometric properties of ANPS (Davis et al., 20013). The BANPS consisted of 33 items and six scales which aim to assess personality traits on the basis of six affective systems (SEEK, PLAY, CARE, FEAR, ANGER, SADNESS). The reliability and validity analyses of Turkish BANPS were conducted with three groups of participants, including all participants (N= 873), young adults (N= 296), and adults (N= 577). The original methodology utilized in the construction of BANPS and Turkish ANPS (Özkarar-Gradwohl et al., 2014) was followed both in reliability and validity analyses. The results implicated that the gender and age of the participants are important variables in BANPS scores. The Cronbach alpha values both for total and individual scales of BANPS indicated that the Turkish BANPS has good internal reliability. The results of overall reliability and validity analyses demonstrated that Turkish BANPS is a reliable and valid tool to utilize in assessing individual differences in primary affective systems in the Turkish non-clinical young adult and adult populations. The limitations and suggestions for future studies are also discussed as well as the findings of the study.