Servetifünun Resimli Uyanış dergisinin (1936-1937) sistematik tahlili
Servetifünun Resimli Uyanış journal (1936-1937): A systematic analysis
- Tez No: 781622
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEDA ÖZBEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Servetifünun Resimli Uyanış, süreli yayın, dergi, edebiyat, kültür, Servetifünun Resimli Uyanış Journal, periodical, journal, literature, culture
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Giresun Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 328
Özet
Bu çalışmamızda döneminin edebi ve sosyal hayatını en iyi yansıtan yayın organlarından biri olan Servetifünun Resimli Uyanış dergisinin 1936-1937 yılları arasında yayımlanan toplam 73 (2086 - 401/2158 - 473) sayısı ele alınmıştır. Çalışmamızda dergi yazar, eser, tür, içerik ve şekil bakımından incelenmiştir. Tezimiz esas olarak iki ana bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde“Edebiyatımızın Işıklı Köprüsü Servetifünun”,“Derginin Muhteva Özellikleri”,“Derginin Şekil Özellikleri”,“Derginin Yazar Kadrosu”ve“Servetifünun Resimli Uyanış İçindekiler Tablosu”başlıkları bulunmaktadır. Bu başlıklar altında konuyla ilgili gerekli bilgiler de verilmiştir. İkinci bölümde ise“Tahlilî Fihrist”yer almaktadır. Bu ana başlığın altında“Yazar Adına Göre Yazılar”,“Türlerine Göre Yazılar”ve“Konusuna Göre Yazılar”başlıkları bulunmaktadır. Bu başlıklar altında sistematik bir şekilde alfabetik olarak derginin yazar adı, edebi tür ve konusuna göre tahlilî fihrist ve sınıflandırması yapılmıştır. Tezimiz dergi hakkındaki bilgilere kolaylıkla erişim sağlayacak şekilde hazırlanmış olup bu alanda yapılacak olan çalışmalara katkıda bulunacak bir kaynak olma amacı da taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, a total of 73 (2086-2158) issues of Servetifünun Resimli Uyanış Dergisi, which was one of the media organs that best reflected the literary and social life of its period, published between 1936-1937 were discussed. In our study, the journal was examined in terms of author, work, genre, content and form. Our thesis mainly consists of two main parts. In the first chapter, there are the titles of“The Light Bridge of Our Literature Servetifünun”,“The Content Features of the Journal”,“The Shape Features of the Journal”,“The Author Staff of the Journal”and“Servetifünun Resimli Uyanış Table of Contents”. Under these headings, necessary information on the subject is given. In the second part, there is the“Analyzed Index”. Under this main title, there are the titles“By the Name of the Author”,“Literary Genres”and“Articles by Subject”. Under these headings, the journal was analyzed and classified alphabetically in alphabetical order according to the author's name, literary genre and subject. Our thesis has been prepared in a way to provide easy access to information about the journal, and it also aims to be a resource that will contribute to the studies to be done in this field.