Servetifünun resimli Uyanış Dergisi (1940-1941) sistematik tahlili
Servetifünun resimli Uyanış Journal (1940-1941) a systematic analysis
- Tez No: 821529
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ADEM ÖZBEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Süreli Yayınlar, Dergi, Servetifünun Uyanış Dergisi, Periodicals, Journal, Servetifünun Uyanış Journal
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Giresun Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 395
Özet
Bu çalışma, Türk edebiyatına damga vuran süreli yayınlardan biri olan Servetifünun Uyanış dergisinin 4 Ocak 1940 - 25 Aralık 1941 yılları arasında yayımlanan 2263/578 - 2366 numaralı toplam 103 sayısının sistematik tahlilinden ve dergide yer alan seçilmiş metinlerden oluşmaktadır. Çalışmamız;“Birinci Bölüm (İnceleme), İkinci Bölüm (Tahlili Fihrist) ve Üçüncü Bölüm (Seçilmiş Metinler)”başlıklı üç ana bölümden oluşmaktadır.“İnceleme”bölümünde derginin yazar kadrosu, muhtevası ve şekil özellikleri hakkında bilgilere yer verilmiştir. Dergide kullanılan görseller de ayrı bir başlık altında ele alınmıştır. Dergide yer alan yazılar“Servetifünun Uyanış Dergisi (4 Ocak 1940 - 25 Aralık 1941) İçindekiler Tablosu”nda künyesine göre kronolojik olarak listelenmiştir. Görsel malzeme de benzer şekilde“Servetifünun Uyanış Dergisi (4 Ocak 1940 - 25 Aralık 1941) Görsel Tablosu”nda künyeleri esas alınarak verilmiştir. Çalışmanın“Tahlilî Fihrist”bölümünde, dergide yer alan yazılar ve şiirler yazar adına, türlerine ve konularına göre tasnif edilmiştir.“Seçilmiş Metinler”adlı son bölümde ise dergide yer alan nesirlerden ve şiirlerden örnek metinlere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study consists of a systematic analysis of 103 issues of Servetifünun Uyanış, one of the periodicals that left its mark on Turkish literature, numbered 2263/578 - 2366 and published between January 4, 1940 and December 25, 1941, and selected texts in the journal. Our study consists of three main sections titled“Part One (Review), Part Two (Analyzed Index) and Part Three (Selected Texts)”. In the“Review”section, information about the journal's author staff, content and formal features is given. The visuals used in the journal are also discussed under a separate heading. The articles in the journal are listed chronologically according to their titles in the“Servetifünun Uyanış Journal (January 4, 1940 - December 25, 1941) Table of Contents”. Similarly, the visual material is also given in the“Servetifünun Uyanış Journal (January 4, 1940 - December 25, 1941) Visual Table”based on its tags. In the“Tahlilî Fihrist”section of the study, the articles and poems in the journal are classified according to the name of the author, their genres and subjects. In the last section titled“Selected Texts”, sample texts from the prose and poems in the journal are included.