Çalışma yaşamında etik liderlik ölçeğinin türkçe versiyonunun psikometrik özelliklerinin sınanması
Analysis of the psychometric properties of the turkish version of the ethical leadership scale in the working life
- Tez No: 764202
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EMRAH ÖZSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Etik liderlik, ELW etik liderlik ölçeği, geçerlik, güvenirlik, Ethical leadership, ELW ethical leadership scale, validity, reliability
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: İşletme Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Bu çalışmada Kalshoven, Den Hartog ve De Hoogh (2011) tarafından Geliştirilmiş, Çalışma Hayatında Etik Liderlik Ölçeği ELW' nin (ELW, Ethical Leadership at Work Questionnaire) Türkçeye uyarlanması, psikometrik özellikleri, geçerlik ve güvenirliğinin sınanması amaçlanmıştır. Bu kapsamda ELW' nin Türkçe formunun (ELW-TR) faktör yapısı (Keşfedici faktör analizi), yapı geçerliği (yakınsak geçerlik ve diğer yapılarla ilişkiler) ve güvenirliği (içsel tutarlılık) test edilmiştir. Ölçeğin yakınsak geçerliğinin sınanması için ELW-TR'nin, etik liderlikle ilgili iki farklı ölçek; De Hoogh ve Den Hartog (2008) ile Brown vd. (2005)'un Türkçe' ye uyarlanmış ölçekleri ile ilişkisi incelenmiştir. Ölçeğin diğer yapılarla ilişkisini test etmek için diğer liderlik türlerinden otokratik liderlik, iş tatmini ve sinizm ile ilişkisi incelenmiştir. Ölçeğin psikometrik özellikleri dilsel eşdeğerlik, madde analizi, Cronbach Alpha güvenirlik analizi ve yapı geçerliği yöntemleriyle sınanmıştır. Çalışmaya çeşitli sektörlerde çalışan 221 işgören katılmıştır. Araştırma bulgularına göre ELW-TR'nin 7 faktörlü yapı yerine, 5 faktörlü yapısı ile uyumlu bir şekilde desteklendiği tespit edilmiştir. ELW-TR'nin içsel tutarlılık değeri 0.96 olarak hesaplanmış ve ölçeğin güvenirliğinin kabul edilebilir düzeyde olduğu sonucuna varılmıştır. ELW-TR'nin toplam skoru ve alt faktörlerinin diğer iki etik liderlik ölçeği ile pozitif ilişkili olduğu ve yakınsak geçerliğinin desteklendiği sonucuna varılmıştır. Beklenildiği üzere ELW-TR, iş tatmini ile pozitif, sinizm ve otokratik liderlik ile negatif bir ilişki sergilemiştir. Tüm bu bulgulara dayanarak ELW-TR'nin psikometrik özelliklerine yönelik çeşitli kanıtlar elde edilmiş bir ölçek olduğu görülmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to adapt into Turkish the Ethical Leadership at Work Questionnaire (ELW), developed by Kalshoven, Den Hartog, and De Hoogh (2011) and to test its psychometric properties, validity and reliabity. In this context, the factor structure (exploratory factor analysis), construct validity (convergent validity and relations with other constructs) and reliability (internal consistency) of the Turkish version of the ELW (ELW-TR) were tested. In order to test the convergent validity of the scale, ELW-TR has two different scales related to ethical leadership; De Hoogh and Den Hartog (2008) with Brown et al. (2005) and its Turkish-adapted scales were examined. In order to test the relationship of the scale with other structures, its relationship with autocratic leadership, job satisfaction and cynicism from other leadership types was examined. The psychometric properties of the scale were tested with linguistic equivalence, item analysis, Cronbach Alpha reliability analysis and construct validity methods. 221 employees working in various sectors participated in the study. According to the research findings, it was determined that the ELW-TR was supported in line with its 5-factor structure instead of the 7-factor structure. The internal consistency value of the ELW-TR was calculated as 0.96 and it was concluded that the reliability of the scale was at an acceptable level. It was concluded that the total score and sub-factors of the ELW-TR were positively related to the other two ethical leadership scales, and its convergent validity was supported. As expected, ELW-TR showed a positive relationship with job satisfaction and a negative relationship with cynicism and autocratic leadership. Based on all these findings, it is seen that the ELW-TR is a scale for which various evidences have been obtained for its psychometric properties.