The analysis of Donald Trump's decision to pull out the United States from the Paris Agreement
Donald Trump'un ABD'yi Paris Anlaşması'ndan çıkarma kararının analizi
- Tez No: 764251
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MERYEM HAKİM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: İklim Değişikliği, iklim ve toplum, ABD, Paris Anlaşması, Trump, Climate Change, Climate and Society, USA, Paris Agreement, Trump
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Küresel ısınma ve iklim değişikliği insanlığı bekleyen en önemli sorunlardan bir tanesidir. Küresel iklim değişikliğine karşı uluslararası iş birliğinin yeni patikasını belirleyen Paris Anlaşması, Aralık 2015'te kabul edilerek Kasım 2016'da yürürlüğe girmiştir. Paris Anlaşması, iklim değişikliğine karşı iş birliğinin genel çerçevesini oluşturan 1992 tarihli Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi altında bir uluslararası anlaşma olmakla birlikte bugüne kadar yapılan çalışmalardan oldukça farklıdır. Paris Anlaşması, küresel sıcaklık artışının Endüstri öncesi döneme göre 2°C'nin oldukça altında tutulmasını amaçlamaktadır. İklim değişikliğine karşı uluslararası mücadeleyi yeni bir yöntemle sürdürme arayışının ürünü olan Paris Anlaşması, ulusal koşullara dayalı yeni bir uluslararası iş birliği modeli oluşturmuştur. Paris Anlaşması'nın tarihi bir başarı olarak görülmesinde küresel düzeyde iklim değişikliğiyle mücadele çabaları için tanımlamış olduğu amacın payı büyüktür. Anlaşma siyasal, ekonomik ve toplumsal aktörler nezdindeki etki ve gücünü de bu amaçtan almaktadır. Fakat ABD'nin 45. Başkanı Donald Trump ülkesinin Paris Anlaşmasından çekileceğini bildirerek tüm dünya da şok etkisi yaratmıştır. Bu durum İklim değişikliğine karşı verilen küresel mücadelenin dönüm noktası olan Paris Anlaşması'nda büyük bir boşluk yaratmış ve süreci yavaşlatmıştır. Amerikan dış politikası diğer devletlerden farklı olarak çok geniş bir hareket alanına sahiptir. ABD'nin hemen hemen bütün uluslararası konuların içerisine aktif olarak girmesi iklim değişikliği konusunda da böyle bir gücün her adımının inceleme konusu olmasına neden olmuştur. Trump'ın Paris Anlaşmasından çekilme kararı, kamuoyunun ön plana çıktığı ABD açısından geleneksel dış politika karar mekanizmalarından tamamen bağımsız bir karar örneğidir. Bu yüzden ABD'nin 1997 Kyoto Protokolü'ne katılmamasından öğrenilebileceklere odaklanarak, ABD'nin Paris Anlaşması'ndan çekilmesinin potansiyel nedenlerine ilişkin analiz çok önemli bir hale gelmiştir. Çünkü ABD'nin çok taraflı çevre anlaşmalarına katılımının Paris Anlaşması özelinde politika analizi bakımından değerlendirmek gelecekteki anlaşmalara ışık tutmaktadır. Çalışmanın Konusu ABD'nin Paris Anlaşmasından çekilme kararının Uluslararası İlişkiler Disiplini içerisinde Analiz Etmektir. Bu kapsamda, Küresel ısınma ve iklim değişikliği hakkında genel bilgiler sunularak toplum ve iklim ilişkisi açıklanmıştır. Amerika'nın 21. Yüzyıl iklim değişikliği politikalarıyla birlikte, Amerika'yı Paris anlaşmasından çekilme kararına götüren nedenler sunulmuştur. ABD'nin Paris Anlaşması üzerindeki karar alma dinamiklerini göstermeyi amaçlayan bu çalışmada, Donald Trump'ın ABD'yi Paris Anlaşması'ndan çekme kararının sadece onun liderlik özellikleriyle açıklanamayacağı tespit edilmiştir. Bu çalışmaya göre Donald Trump'ın ABD'yi Paris Anlaşması'ndan çekme kararının temel nedenleri, onun kişisel değerleri, kamuoyu, Cumhuriyetçi Partiden beklentiler, çıkar ve baskı grupları ile Uluslararası Sistemin yapısıdır.
Özet (Çeviri)
Global warming and climate change are one of the most important problems waiting for humanity. The Paris Agreement, which sets out the new path of international cooperation against global climate change, was adopted in December 2015 and entered into force in November 2016. Paris Agreement is an international agreement within the scope of the 1992 United Nations Framework Convention on Climate Change, which constitutes the general framework for cooperation against climate change, it is quite different from the studies carried out so far. The Paris Agreement, which is the product of the search to continue the international fight against climate change with a new method, created a new model of international cooperation based on national conditions. The Paris Agreement's recognition as a historic achievement is due to the purpose it has defined for efforts to combat climate change at the global level. The agreement derives its influence and power on political, economic and social actors from this purpose. However, the 45th President of the USA, Donald Trump, has shocked the whole world by declaring that his country will withdraw from the Paris Agreement. This situation created a big gap in the Paris Agreement, which is the turning point of the global fight against climate change, and slowed down the process. American foreign policy, unlike other states, has a very wide range of action. The active involvement of the US in almost all international issues has caused every step of such a power to be examined in the field of climate change. Trump's decision to withdraw from the Paris Agreement is an example of a decision completely independent of traditional foreign policy decision-making mechanisms for the US, where public opinion has come to the forefront. Therefore, focusing on what can be learned from the US not joining the 1997 Kyoto Protocol, the analysis of the potential reasons for the US withdrawal from the Paris Agreement has become very important. Because evaluating the participation of the US in multilateral environmental agreements in terms of policy analysis specific to the Paris Agreement sheds light on future agreements. The subject of this study is to analyse the decision of the USA to withdraw from the Paris Agreement within the Discipline of International Relations. In this context, general information about global warming and climate change is presented and the relationship between society and climate is explained. Along with the 21st century climate change policies of the USA, the reasons that led the USA to the decision to withdraw from the Paris agreement are presented. In this study, which aims to show the US decision-making dynamics on the Paris Agreement, it has been determined that Donald Trump's decision to withdraw the US from the Paris Agreement cannot be explained only with his leadership characteristics. According to this study, Donald Trump's decision to pull out the US from the Paris Agreement was mainly due to his personal values, public opinion, expectations from the Republican Party, pressure and interest groups, and the structure of the International System.