Ilgaz ve Işık Dağları syrphidae familyasının morfolojisi, ekolojisi, fauna ve sistematiği (Diptera: syrphidae)
- Tez No: 76426
- Danışmanlar: PROF.DR. METİN AKTAŞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyoloji, Eğitim ve Öğretim, Biology, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Diptera, Syrphidae, Morfoloji, Ekoloji, Fauna, Sistematik, Ilgaz Dağlan ve Işık Dağlan, Türkiye, Diptera, Syrphidae, Morphology, Ecology, Fauna, Systematics, Ilgaz and Işık Mountains, Turkey
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 254
Özet
Bu çalışma, Mayıs 1995 ile Eylül 1997 tarihleri arasında İlgaz Dağlan, Işık Dağlan ve çevresinde yakalanan 1389 syrphid örneğine dayanmaktadır. Bu çalışmada iki alt familyaya ait {Syrphinae ve Milesiinae) toplam 85 tür tespit edilmiştir. Tespit edilen türlerden; Didea fasciata, D. intermedia, Epistrophe grossulariae, Melangyna (Meligramma) guttata, Parasyrphus punctulatus, Baccha elongata, Chrysotoxum bicinctum, C. fasciolatum, Platycheirus peltatus, Pipizella virens, Cheilosia illustrata, Volucella pellucens, Orthonevra nobilis, Ceriana conopsoides, Eristalis (Eoseristalis) pertinax, E. (Eoseristalis) rupium, Spilomyia digitata ve S. saltuum türleri Türkiye faunası için ilk kayıttır. Çalışma alanında tespit edilen 85 syrphid türünün tanımlan ve bir teşhis anahtan verilmiştir. Türlerin baş, anten, mesonotum, kanat, abdomen ve bacağma ait bazı şekiller verilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study depends on 1389 syrphid samples found in Ilgaz and Işık Mountains and its environment between May 1995 and September 1997. In this study, 85 species belonging to two subfamilies (Syrphinae and Milesiinae) were found. Among the species observed; Didea fasciata, D. intermedia, Epistrophe grossulariae, Melangyna (Meligramma) guttata, Parasyrphus punctulatus, Baccha elongata, Chrysotoxum bicinctum, C. fasciolatum, Platycheirus peltatus, Pipizella virens, Cheilosia illustrata, Volucella pellucens, Orthonevra nobilis, Ceriana conopsoides, Eristalis (Eoseristalis) pertinax, E. (Eoseristalis) rupium, Spilomyia digitata and S. saltuum species are also the first records for Turkish fauna. A determination key and descriptions of eighty five syrphid species are given. The shape of head, antennae, mesonotum, wing, abdomen and leg of this species have also is given.