İnşaat sektöründe nöro tasarım prensipleri ile entegre nöro sürdürülebilir pazarlama kavramı üzerine bir inceleme
An investigation into the neuro design principles integrated neuro-sustainable marketing concept in the construction industry
- Tez No: 764317
- Danışmanlar: PROF. DR. BEGÜM SERTYEŞİLIŞIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: İnşaat Sektörü, Nörobilim, Nöro pazarlama, Nöro tasarım, Nöro mimari, Sürdürülebilirlik, Sürdürülebilir Pazarlama, Construction Industry, Neuroscience, Neuromarketing, Neurodesign, Neuroarchitecture, Sustainability, Sustainable Marketing
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Demokrasi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Mimarlık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 153
Özet
Tez çalışmasının amacı inşaat sektöründe nöro tasarım prensipleri ile entegre nöro sürdürülebilir pazarlama kavramı üzerine bir inceleme yapmaktır. Tez çalışması kapsamında, inşaat sektöründe sürdürülebilir pazarlamanın etkinliğini artırmaya olan gereklilik, inşaat sektöründe sürdürülebilir pazarlama ve nöro pazarlama kavramlarının entegrasyonu, inşaat sektöründe sürdürülebilir pazarlamanın nöro pazarlama prensipleri ile geliştirilmesi kapsamında proje yönetim süreçlerinde olabilecek değişiklikler, inşaat sektöründe sürdürülebilir pazarlamanın nöro pazarlama prensipleri ile geliştirilmesinin stratejik yönetim ve pazarlama stratejisi kapsamında ilişkisi ve inşaat sektöründe sürdürülebilir ve nöro pazarlama ile nöro tasarım arasındaki ilişki incelenmiştir. Bu tez çalışması kapsamında kaynak taraması, çevrimiçi anket, poster çalışması ve mülakat çalışması gerçekleştirilmiştir. Araştırma bulguları kapsamında, katılımcılara göre, firmalar için nöro sürdürülebilir pazarlama koordinatörü veya liderinin, çevre yönetimine duyulan ihtiyaç konusundaki farkındalığı artırmak veya yeşil teknolojilerin benimsenmesi ve çevre dostu tasarımlar oluşturulmasında katkı sağlayabileceği vurgulanmıştır. Ek olarak, nöro sürdürülebilir pazarlamanın, sürdürülebilir projelerin pazarlamasında olumlu yönde etkili olabileceği ve nöro pazarlamanın sürdürülebilir projelerde kullanılmasının sürdürülebilirlik performansına fayda sağlayabileceği vurgulanmıştır. Nöro sürdürülebilir pazarlamanın etkinliğinin, proje tiplerine göre değişim gösterebileceği ve pazarlama kanalı olarak sosyal medya gibi alanlarda nöro sürdürülebilir pazarlamanın daha fazla kullanılması nöro sürdürülebilir pazarlamanın etkinliğini artırılabileceği değerlendirilmiştir. Ayrıca, nöro pazarlama ve sürdürülebilir pazarlamanın etkin entegrasyonunun inşaat firmaların sosyal sorumluluğuna olumlu katkı sağlayabileceği öngörülmüştür. Araştırma kapsamında, inşaat firmalarının nöro sürdürülebilir pazarlamanın stratejik yönetim, inşaat proje yönetimi ile entegre düşünülmesi ve yönetilmesinin önemi vurgulanmıştır. Ek olarak, nöro sürdürülebilir pazarlamanın inşaat proje yönetim süreçlerini etkileyebileceği vurgulanmıştır. Nöro tasarım kriterleri ile hazırlanan sürdürülebilir inşaat projelerinin etkin nöro sürdürülebilir pazarlaması, sürdürülebilirlik konusunda farkındalığı destekleyebilir. Bu çalışmanın, nöro tasarım prensipleri ile entegre sürdürülebilir pazarlama ve nöro pazarlama ilişkisini ortaya koyan gelecekteki araştırmalara faydalı olabileceği, nöro sürdürülebilirlik kavramı ile ilgili literatürdeki boşluğu doldurulmasına katkıda bulunabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to investigate neuro-design principles integrated neuro-sustainable marketing concept in the constuction industry (CI). Within the scope of this thesis, the following topics have been examined and investigated: need for enhancing effectiveness of sustainable/green marketing in the CI; integration of sustainable/green marketing and neuro-marketing concepts in the CI; potential changes in the construction project management phases due to improvement of sustainable/green marketing through neuro-marketing principles; relationship among strategic management, marketing strategy and sustainable/green marketing improvement through neuro-marketing principles. Furthermore, relationship between neuro-sustainable marketing and neuro-design in the CI has been investigated. Within the scope of this resarch, literature review, online questionnaire survey, poster analyses, and interviews were performed. Within the scope of the research findings, according to the research participants, potential contribution of neuro-sustainable marketing coordinator or leader in companies to enhance awareness of the need for environment management or to adopt green technologies and establish environment friendly designs, was emphasised. Additionally, it was emphasised that neuro-sustainable marketing can contribute to the marketing of the sustainable projects and that its use in sustainable projects can contribute to the sustainability performance. It was considered that effectiveness of neuro-sustainable marketing can vary based on project types and that increasing use of marketing channel such as social media for neuro-marketing can contribute to the effectiveness of neuro-sustainable marketing. Moreover, it was foreseen that effective integration of neuro marketing into sustainable marketing can contribute to companies' corporate social responsibility. Within the scope of the research, importance of integrated thinking and management of neuro-sustainable marketing, strategic management, and construction project management in construction companies was emphasised. Furthermore, it was emphasised that changes can occur in the construction project management processes due to improvement of sustainable/green marketing through integration of neuromarketing principles. Additionally, it was emphasised neuro-sustainable marketing can affect phases of construction project management. Effective nöro-sustainable marketing of sustainable construction projects designed based on neuro-design criteria can support awareness of sustainability. This study is considered to be useful to future studies on the relationship between neuro-design principles integrated sustainable/green marketing and neuro-marketing, and to contribute to filling in the gap on neuro-sustainability concept in the relevant literature.