12 Numaralı Ayıntâb Şer'iyye Sicili'nin transkripsiyonu ve değerlendirilmesi (H. 1027-1028 / M. 1618-1619 Sayfa No: 1-104)
Ranscription and evaluation of Ayintab Court Record Number 12 (H. 1027-1028 / M. 1618-1619 P. 1-104)
- Tez No: 764375
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET GÜNDÜZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Gaziantep, Şer'iyye Sicili, Kadı, Mahkeme, Gaziantep, Court Registry, Kadı, Court
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 248
Özet
Osmanlı Devletinde, kadı sicilleri olarak da adlandırılan Şer'iyye Sicilleri kadılar tarafından tutulan defterlerdir. Bu belgeler tutulduğu dönemin adli, ekonomik, sosyal, sağlık, kültürel idari vs. konularına ışık tutan birincil kaynaklardır. Bu sebeple Osmanlı Devleti şehirlerinin veya bölgelerinin adli, idari, ekonomik, sosyal, sağlık, kültürel konularını inceleyen araştırmacıların, şer'iyye sicillerine başvurmaları araştırmalarına önemli katkı sağlayacaktır. Hicri 1027-1028 / Miladi 1618-1619 tarihleri arasını kapsayan 12 Numaralı Gaziantep Şer'iyye Sicili'nin 1-104 sayfa aralığının transkripsiyonu yapılmış ve tespit edilen 307 belgenin özeti çıkarılarak konulara göre değerlendirilmesi yapılmıştır. Hazırlanan bu çalışma özellikle Gaziantep şehir tarihinin aydınlatılmasına daha sonra şehir tarihi çalışan diğer araştırmacılara önemli katkılar sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
Şer'iyye Registers, also known as kadı registers, are the books kept by the appointed judges in the Ottoman Empire. These documents were kept in the judicial, economic, social, health, cultural, administrative, etc. period. are primary sources that shed light on the issues. For this reason, it will enlighten the research of people who examine the judicial, administrative, economic, social, health and cultural issues of cities or regions in the Ottoman Empire to examine the city's sharia registry. The transcript of the 1-104 page range of the Gaziantep Sharia Registry No. 12, covering the Hijri 1027-1028 / Gregorian 1618-1619, was summarized and evaluated according to the subjects. This study will make important contributions to the enlightenment of Gaziantep city history, and later to other researchers working on city history.