12 numaralı Ayntab Şer'iyye Sicili'nin transkripsiyonu ve değerlendirilmesi(h.1027-1028/m.1618-1619.s.1-104)
The transcription and evaluation of Ayntab Sheria Record/registry numbered 12(h.1027-1028/ad.1618-1619. pages 1-104)
- Tez No: 923015
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT ÇELİKDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Şer'iyye sicili, Kadı, Hüccet, Ayıntap, Mahkeme, Sheria Record, Kadi, Hüccet, Ayıntap
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 299
Özet
“Şer'iyye Sicilleri”, diğer adıyla“kadı divanı”olarak adlandırılan kadılar tarafından kaydedilen defterlerdir. Sicil defterleri içerikleri ve tutuldukları dönem itibariyle bir şehrin, sosyo-kültürel hayatı, siyasi-idari hayatı, ekonomisi ve askeri vs. durumları hakkında bilgiler verir. Şehir tarihi araştırmaları açısından birinci elden kaynak niteliğindedir. Bu nedenle Osmanlı Devlet'inde bir şehirin tarihi araştırılırken Şer'iyye sicilleri incelenmeden Osmanlı siyasi, sosyal, idari ve ekonomik durumu hakkında doğru bilgilere ulaşılamaz. 12 Nolu Şer'iyye Sicil'i toplam 398 sayfadan oluşmaktadır. Bu çalışmada ise 1-104 sayfaları incelenmiştir. Çalışılan sicil defteri ile 17.y.y.'da Ayıntab şehri hakkında bize birçok bilgi sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
These are the books recorded by kadis, also called“Şer'iyye Registers”, also known as“kadı divan”. Registry books reflect the socio-cultural life, political-administrative life, economy and military etc. of a city, in terms of their content and the period in which they are kept. Provides information about their status. It is a first-hand source for city history research. For this reason, when researching the history of a city in the Ottoman Empire, accurate information about the Ottoman political, social, administrative and economic situation cannot be obtained without examining the Sharia records. Sharia Registry No. 12 consists of 398 pages in total. In this study, pages 1-104 were examined. The registry book under study provides us with a lot of information about the city of Ayıntab in the 17th century.