Türkiyede belediyelerin iç ve dış denetiminde karşılaşılan sorunlar ve çözüm önerileri
Problems faced in internal and external audit of municipalities in Turkey and suggestions for solutions
  1. Tez No: 764384
  2. Yazar: MUSTAFA TURAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SELİM ERDOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maliye, Finance
  6. Anahtar Kelimeler: Denetim, İç Denetim, Dış Denetim, Belediye, Audit, Internal Audit, External Audit, Municipality
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 131
Özet
Denetim kavramı toplumsal hayatta çok geniş bir çerçevede ele alınan bir kavramdır ve uygulamada teftiş, kontrol, gözlem, yenileme, araştırma, test, gözetim vb. hizmetlere ilişkin kavramlar ele alınmaktadır. Denetimin gerçekleştirilmesinde standartların belirlenmesi ve değişen dünya düzenine göre güncellenmesi, kısıtlı kaynakların ihtiyaçlar doğrultusunda adil ve verimli bir şekilde paylaşılması için denetim, yönetimin vazgeçilmez işlevlerinden biri haline gelmiştir. Ayrıca denetim faaliyetlerinden kaçınma ve/veya sabote etme gibi girişimlerin önlenmesi için yöneticilerin denetçiler üzerinde baskı oluşturmasını önlemeye yönelik girişimlerinin belirlenmesi ve güvence altına alınması gerekliliğini ortaya koymuştur. Bu çalışmada Türkiye'de belediyelerin iç ve dış denetiminde karşılaşılan sorunların değerlendirilmesi ve çözüm önerilerinin sunulması amaçlanmıştır. Çalışma kapsamında denetim kavramı, denetimin amacı, önemi, denetim türleri, denetimin aşamaları, iç ve dış denetim, bütçe kavramı, Türkiye'de yerel yönetimler ve belediyeler, belediyelerin denetlenmesi, belediyelerde iç ve dış denetim mekanizması ile iç ve dış denetimde karşılaşılan sorunlar ve bu sorunlara ilişkin çözüm önerilerine yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
The concept of supervision is a concept that is handled in a very broad framework in social life and in practice, inspection, control, inspection, observation, renewal, research, inspection, testing, surveillance, etc. concepts related to services are discussed. Auditing has become one of the indispensable functions of management in order to set standards and update them according to the changing world order, and to share limited resources in a fair and efficient manner in line with needs. It also revealed the necessity of identifying and securing the attempts of managers to prevent pressure on the auditors in order to prevent attempts such as avoiding and/or sabotaging audit activities. In this study, it is aimed to evaluate the problems encountered in the internal and external audit of municipalities in Turkey and to present solutions. Within the scope of the study, the concept of auditing, the purpose and importance of auditing, types of auditing, stages of auditing, internal and external auditing, the concept of budget, local governments and municipalities in Turkey, auditing of municipalities, internal and external audit mechanism in municipalities and problems encountered in internal and external auditing. Suggestions for solutions to the problems are given.