İş güvencesinin iş tatmini, örgütsel vatandaşlık davranışı ve örgütsel bağlılık üzerindeki etkisi
The effect of job security on job satisfaction, organizational citizenship behaviours and organizational commitment
  1. Tez No: 764414
  2. Yazar: MEHMET ÖRFİ SÖNMEZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM SANİ MERT
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İş Güvencesi, İş Tatmini, Örgütsel Vatandaşlık Davranışı, Örgütsel Bağlılık, Job Security, Job Satisfaction, Organizational Citizenship Behaviour, Organizational Commitment
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hasan Kalyoncu Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 242
Özet
Çalışmada, Gaziantep'teki özel okullarda görev yapan öğretmenlerin, iş güvencesi algılarının, iş tatmin düzeyleri, örgütsel vatandaşlık davranışları ve örgütsel bağlılık düzeyleri üzerinde etkisinin olup olmadığını belirlemek amaçlanmaktadır. Ayrıca, iş tatmini düzeyinin ve örgütsel bağlılık düzeyinin, iş güvencesi ve örgütsel vatandaşlık davranışı ilişkisi üzerinde aracılık etkisinin bulunup bulunmadığının incelemesi de amaçlanmaktadır. Öncelikle, çalışma kapsamında araştırmaya konu; iş güvencesi, iş tatmini, örgütsel vatandaşlık davranışı ve örgütsel bağlılık kavramlarına değinilerek, 383 özel okul öğretmenin katılımıyla gerçekleştirilen anket çalışması, istatistiksel olarak incelenmiş ve araştırma modeli çerçevesinde belirlenen hipotezler test edilmiştir. Tüm bulgular paylaşılarak, bulgulara yönelik yorum ve değerlendirmeler sunulmuştur. Araştırma bulguları iş güvencesinin, iş tatmini ve örgütsel bağlılığı, doğrudan etkilediği, örgütsel vatandaşlık davranışını ise dolaylı olarak etkilediğini göstermektedir. Ayrıca, İş tatmininin, örgütsel vatandaşlık davranışının önemli belirleyicilerinden biri olduğu tespit edilmiştir. Araştırma bulgularına göre; iş güvencesine yönelik olumlu algıların, çalışanların iş tutum ve davranışlarına olumlu yansıyacağı değerlendirilmiştir. Elde edilen bulgularının, literatüre katkı sağlayacağına inanılmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to determine whether the perceptions of job security of teachers working in private schools in Gaziantep have an effect on their job satisfaction levels, organizational citizenship behaviours and organizational commitment levels. In addition, it is aimed to examine whether the level of job satisfaction and organizational commitment have a mediating effect on the relationship between job security and organizational citizenship behaviour. Initially, the subject of the research within the scope of the study; the questionnaire conducted with the participation of 383 private school teachers was statistically analysed, and the hypotheses determined within the framework of the research model were tested, by referring to the concepts of job security, job satisfaction, organizational citizenship behaviour and organizational commitment. All the findings were shared, and interpretations and evaluations regarding the findings were provided. Research findings indicate that job security directly affects job satisfaction and organizational commitment, while it indirectly affects organizational citizenship behaviour. In addition, it has been determined that job satisfaction is one of the important determinants of organizational citizenship behaviour. According to the research findings; It has been suggested that positive perceptions of job security will reflect positively on the work attitudes and behaviours of employees. It is believed that the obtained findings will contribute to the literature.