Z kuşağında bağlanma şekilleri ve dijital ebeveynliğin dijital bağımlılığa etkisi
TYPES of attachment in generation Z and the effect of digital parenting on digital addiction
- Tez No: 764427
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HAMİYET SAYAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Dijital Ebeveynlik, İnternet Bağımlılığı, Üç Boyutlu Bağlanma Stilleri Ölçeği, Z Kuşağı, Digital Parenting, Internet Addiction, Three-Dimensional Attachment Styles Scale, Generation Z
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Bu çalışmada, 7-14 yaş aralığındaki çocukların bakım-verenleri ile olan bağlanma stillerinin ve bakım-verenlerin dijital ebeveynlik tutumlarının ne derece dijital bağımlılığı etkilediğini incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışma grubu bir vakfın 7-14 yaş aralığında teknolojiye ve internete erişimi olan 300 öğrencisinden araştırmaya katılmayı gönüllü olarak kabul eden 120 çocuk ve 120 bakım vereni/ ebeveyni ile çevrim içi olarak (online mesajlaşma uygulamaları üzerinden ulaştırılarak) gerçekleştirilmiştir. Bağlanma şekilleri ve dijital ebeveynliğin dijital bağımlılık değişkenini yordayıp yordamadığına bakmak için çoklu regresyon analizine bakılmıştır. Çoklu doğrusal regresyon neticesinde bağımsız değişkenlerin regresyon denklemine eklenmesi için linear regresyondan faydalanılmıştır. Çalışmada veri toplama aracı olarak demografik bilgiler formu, Dijital Ebeveynlik Tutum Ölçeği (DETÖ), Dijital Bağımlılık Ölçeği (DBÖ) ve Üç Boyutlu Bağlanma Stilleri Ölçeği (ÜBBSÖ) kullanılmıştır. Ölçeklere verilen yanıtların tamamı SPSS 22 programı ile analiz edilmiştir. İstatistiksel analiz sonuçlarında göre araştırmaya katılan 7-14 yaş aralığındaki çocuklar arasındaki en yaygın bağlanma stili güvenli bağlanmadır. Çocuklarda ebeveyn veya bakım verenlerinin DETÖ puanları, ebeveynlerin yaş, eğitim düzeyi, yakınlık dereceleri, çocukların yaşları ve cinsiyetleri arasında anlamlı değişim olduğu görülmüştür. Ebeveynlerin 40 yaş altı olması çocukları daha fazla koruyucu tutum sergilediği anlaşılmaktadır. Ailelerin dijital ürünlere yönelik yaklaşımlarının çocuklarda 12 yaş ile birlikte azaldığı belirlenmiştir. Çalışma sonucuna göre DBÖ, çocuklarda sınıf, yaş ve cinsiyet değişkenlerine göre anlamlı farklılık bulunmaktadır. Ebeveyn tutumları ile öğrencilerin teknoloji bağımlılıkları (DETÖ ile DBÖ) arasında anlamlı etkileşim bulunmamaktadır. Bağlanma etkeni ile teknoloji bağımlılığının (ÜBBSÖ ile DBÖ) sadece kaçınan bağlanma türünde etkisi bulunmazken diğer bağlanma türlerinin çocuklardaki teknoloji bağımlılığına etkisi bulunduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of our study is to examine how the attachment styles of children aged 7-14 with their caregivers and the digital parenting attitudes of caregivers affect digital addiction. The study was carried out online (via online messaging applications) with 120 children and 120 caregivers/parents who voluntarily accepted to participate in the research among 300 students of a foundation between the ages of 7-14 who have access to technology and the internet. In the study, Demographic Information Form, Digital Parenting Attitude Scale (DETS), Digital Addiction Scale (DBS) and Three-Dimensional Attachment Styles Scale (SUBSS) were used as data collection tools. All responses to the online scales were analyzed with the SPSS 22 program. Multiple regression analysis was used to see whether attachment patterns and digital parenting predicted the digital addiction variable. As a result of multiple linear regression, linear regression was used to add the independent variables to the regression equation. According to the results of statistical analysis, the most common attachment style among the children between the ages of 7-14 who participated in the study is secure attachment. It was observed that there were significant changes between DETS scores of parents or caregivers, age, educational level of parents, degree of closeness, age and gender of children. It is understood that the fact that the parents are under the age of 40 shows a more protective attitude towards children. It has been determined that parents' approaches to digital products decrease with the age of 12 in children. The results of the study indicate that there are significant differences in DBS, children according to class, age and gender variables. There is no significant interaction between parental attitudes and students' technology addictions (DETS and DBS). While the attachment factor and technology addiction (SUBSS and DBS) did not have any effect, only on the type of avoidant attachment, it has been determined that other types of attachment have an effect on technology addiction in children.