Adolesan dönemi çocuklarda fiziksel aktivite düzeyi ile dijital oyun bağımlılığı ve özgüven ilişkisinin incelenmesi
Investigation of the relationship between the level of physical activity and digital game addiction and self-confidence in adolescent children
- Tez No: 764436
- Danışmanlar: DOÇ. DR. METİN POLAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: fiziksel aktivite, özgüven, benlik saygısı, dijital oyun bağımlılığı, oyun bağımlılığı, physical activity, self-confidence, self-esteem, digital game addiction, game addiction
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Bu araştırmanın amacı adölesan dönemi çocuklarda fiziksel aktivite düzeyi ile dijital oyun bağımlılığı ve özgüven ilişkisinin incelenmesidir. Çalışmaya 11-19 yaş aralığında 400 adölesan çocuk katılmıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak; kişisel bilgi formu, uluslararası fiziksel aktivite ölçeği, dijital oyun bağımlılığı ölçeği, özgüven ölçeği kullanılmıştır. Araştırmanın tüm verileri SPSS 23.0 paket programında analiz edilmiştir. Araştırmada verilerin normal dağılım gösterip göstermediğini ölçmek için Shapiro-Wilk testi uygulanmıştır. Çalışmada normal dağılım göstermeyen verilerin analizinde; ikili grupların karşılaştırılmasında Mann Whitney U testi, üç ve daha fazla grubun karşılaştırılmasında Kruskal Wallis testi uygulanmıştır. Gruplar arasındaki ilişkiyi ölçmek için Spearman testi uygulanmıştır. Araştırma sonucunda elde edilen bulgulara göre; katılımcıların şiddetli fiziksel aktivite, orta şiddetli fiziksel aktivite, yürüme puanları ile dijital oyun bağımlılığı arasında negatif yönlü bir ilişki vardır. Bununla birlikte katılımcıların oturma puanları ile dijital oyun bağımlılığı arasında pozitif yönlü bir ilişki vardır. Sonuç olarak katılımcıların şiddetli fiziksel aktivite, orta şiddetli fiziksel aktivite, yürüme puanları arttıkça dijital oyun bağımlılıkları azalmakta, oturma puanları arttıkça ise dijital oyun bağımlılıkları artmaktadır. Katılımcıların fiziksel aktivite ölçeği alt boyutları olan şiddetli fiziksel aktivite, orta şiddetli fiziksel aktivite, yürüme puanları ile dijital oyun bağımlılığı arasında pozitif yönlü bir ilişki, oturma puanları ile özgüven arasında negatif yönlü bir ilişki vardır. Sonuç olarak katılımcıların şiddetli fiziksel aktivite, orta şiddetli fiziksel aktivite, yürüme puanları arttıkça onların özgüvenleri artmakta, oturma puanları arttıkça özgüven seviyeleri azalmaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the relationship between physical activity level and digital game addiction and self-confidence in adolescent children. 11-19 years old 400 children participated in the study. As a data collection tool in the research; personal information form, international physical activity scale, digital game addiction scale, and self-confidence scale were used. All data of the research were analyzed in SPSS 23.0 package program. Shapiro-Wilk test was applied to measure whether the data showed a normal distribution. In the analysis of the data that did not show normal distribution in the study; Mann Whitney U test was used for comparison of paired groups, and Kruskal Wallis test was used for comparison of three or more groups. Spearman test was applied to measure the relationship between the scales. According to the findings obtained as a result of the research; there is a negative relationship between participants' severe physical activity, moderate physical activity, walking scores and digital game addiction. However, there is a positive relationship between the sitting scores of the participants and digital game addiction. As a result, as the participants' severe physical activity, moderate physical activity and walking scores increase, their digital game addictions decrease, and as their sitting scores increase, their digital game addictions increase. There is a positive relationship between the participants' physical activity scale sub-dimensions of severe physical activity, moderate physical activity, walking scores and digital game addiction, and there is a negative relationship between sitting scores and self-confidence. As a result, as the scores of the participants increase in severe physical activity, moderate physical activity and walking, their self-confidence increases, and as their sitting scores increase, their self-confidence decreases.