Metne dayalı dil bilgisi öğretim yönteminin yazma becerisini geliştirmeye etkisi (8. sınıf örneği)
The effect of text based grammar teaching method on developing writing skills (Grade 8 example)
- Tez No: 764461
- Danışmanlar: PROF. DR. NAMIK KEMAL ŞAHBAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Dil bilgisi, metin temelli dil bilgisi, yazma becerileri, Grammar, text - based grammar, writing skills
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 178
Özet
Dilin doğru ve etkili biçimde yazılı yahut sözlü olarak kullanılabilmesi için dil bilgisi öğretimine gereksinim duyulmaktadır. Ancak dil bilgisi öğretimi, dil becerilerini geliştirmede bir araç olmalı, asla amaç haline getirilmemelidir. Dilin kurallarına uygun bir şekilde konuşulup yazılması dil bilgisi öğretimine bağlıdır. Bu sebeple, dil bilgisi kuralları eğitim kurumlarında öğrencilere ezberletilerek değil, dilin işlevleri kavratılarak, dil ile ilgili kural ve bilgiler metinler aracılığıyla sezdirilerek öğrencilere verilmelidir. Öğrenciler, metinlerden hareketle dilin işlevlerini sezmeli, metinde yer alan örnek yapılardan yola çıkarak dilin kurallarına ve dilin bilgisine kendileri ulaşmalıdır. Öğrenciler yazılı ve sözlü metinler aracılığıyla öğrenme süreci içerisinde doğrudan yer alabilmekte, örneklerden hareketle genel kurallara ulaşabilmekte, dilin işlevlerini metinler üzerinden somut olarak sezebilmektedirler. Bu çalışmada, metne dayalı dil bilgisi öğretim yönteminin sekizinci sınıf öğrencilerinin yazma becerilerini geliştirme üzerindeki etkisi araştırılmıştır. Nicel araştırma yöntemlerinden ön test-son test kontrol gruplu yarı deneysel desenin kullanıldığı, yönteme uygun olarak T- Testlerinin yapıldığı araştırma, Gaziantep ili, Şahinbey ilçesi, İnkilap İmam Hatip Ortaokulu sekizinci sınıf öğrencileri (8/A ve 8/B şubeleri) üzerinde yapılmıştır Grupların seçkisiz (random) atama yoluyla belirlendiği çalışmaya 25 deney, 25 kontrol grubu olmak üzere toplam 50 öğrenci katılmıştır. Öğrencilerin yazılı anlatım çalışmaları (öykü yazma çalışmaları) ''Yazılı Anlatım Puanlama Formu'' kullanılarak biçim ve içerik yönünden puanlanmış ve elde edilen veriler SPSS İstatistik Paket Programında analiz edilmiştir. Analizler neticesinde çalışmaya ilişkin bulgular ortaya konmuştur. Bulgulardan hareketle metin temelli dil bilgisi öğretim yönteminin, öğrencilerin yazma becerilerini geliştirmede geleneksel yöntemlerden (sunuş yöntemi) daha etkili olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Grammar teaching is needed in order to use the language correctly and effectively in written or oral form. However, grammar teaching should be a tool in developing language skills, and should never be made a goal. Speaking and writing in accordance with the rules of the language depends on grammar teaching. For this reason, grammar rules should be given to students by making them comprehend the functions of the language, and by implying the rules and information about the language through texts, not by having students memorize the rules of grammar. Students should intuit the functions of the language based on the texts, and reach the rules of the language and the knowledge of the language themselves, starting from the sample structures in the text. Students can directly take part in the learning process through written and oral texts, reach general rules based on examples, and perceive the functions of language concretely through texts. In this study, the effect of text-based grammar teaching method on the development of writing skills of eight grade students was investigated. The research, in which the quasi- experimental designe with the pretest- posttest control group, which is one of the quantitative research methods, was used and T- Tests were carried out in accordance with the method, was conducted on the eight grade students (8/ A and 8/B branches)of İnkilap İmam Hatip Secondary School in Gaziantep province, Şahinbey district. A total of 50 students, 25 experimental and 25 control groups, participated in the study in which the groups were determined by random assignment. Students written expression activities (story writing exercises) were scored in terms of form and content using the ''Written Expression Scoring Form'' and the data obtained were analyzed in the SPSS Statistics Package Program. As a result of the analyzes, the findings related to the study were revealed. Based on the findings, it was seen that the text-based grammar teaching method was more effective than the traditional methods (presentation method) in improving students writing skills.