Kalp modellerinin anatomi teorik ve pratik derslerinde kullanımının hemşirelik lisans öğrencilerinin öğrenimi üzerine etkisi
The effect of the use of HEART models in anatomy THEORY and practice courses on the learning of nursing undergraduate students
- Tez No: 764533
- Danışmanlar: PROF. DR. HARUN ÜLGER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Anatomi, Anatomy
- Anahtar Kelimeler: 3D Slicer programı, Anatomi eğitimi, Kalp modelleme, İnteraktif öğrenme, 3D Slicer program, Anatomy education, Heart modeling, Interactive learning
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
Bu çalışmada hemşirelik lisans öğrencilerinin klasik ve 3 boyutlu anatomi eğitimi sonucu öğrenme farklılıklarının belirlenmesi, kalp modellerinin anatomi teorik ve pratik derslerinde kullanımının öğrencilerinin öğrenimi üzerine etkisinin incelenmesi amaçlandı. Çalışma Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Semra ve Vefa Küçük Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü'nde 2019-2020 Eğitim-öğretim yılında ve 2020-2021 Eğitim-öğretim yılında Covit-19 Pandemi döneminde olmak üzere iki kez uygulandı. Çalışmaya 3. ve 4. sınıfta olan toplam 220 öğrenci katıldı. Katılımcı öğrenciler her iki uygulamada rastgelelik yöntemi ile eşit sayıda olmak üzere iki gruba ayrıldı. Pandemi öncesinde yüzyüze teorik dersin anlatımından sonra bir gruba maket, diğer gruba 3D Slicer Programı (version 4.10.2) ile uygulamalı eğitim verildi. Pandemi döneminde bu uygulamalar çevirimiçi yöntemle yapıldı. Ön test, son test ve anket ile yapılan eğitimin etkinliği, öğrencilerin bilgi ve görüşleri alındı. Araştırmamızın sonucunda öğrencilerin başarısını pandemi öncesi dönemde 3D Slicer Programı ile yapılan uygulamalı eğitimin, pandemi döneminde ise çevirimiçi olarak maket ile yapılan uygulamalı eğitimin daha çok artırdığı sonucuna varıldı. Sonuç olarak bilgisayar tabanlı uygulamalı eğitim öğrencilerin ilgisini çekerek, başarıyı artırmasından dolayı 3 boyutlu görselleştirme programlarının eğitimde daha etkin olarak kullanılması faydalı olacaktır.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to determine the learning differences of nursing undergraduate students as a result of classical and 3D anatomy education, and to examine the effects of using heart models in anatomy theoretical and practical lessons on the learning of their students. The study was applied twice, in the 2019-2020 academic year and in the 2020-2021 academic year, during the Covit-19 Pandemic period at the Nevşehir Hacı Bektaş Veli University, Semra and Vefa Küçük Faculty of Health Sciences, Department of Nursing. A total of 220 students in the 3rd and 4th grades participated in the study. Participating students were divided into two groups as equal numbers in both applications using the randomness method. Before the pandemic, after the face-to-face theoretical lecture, one group was given a model and the other group was given hands-on training with the 3D Slicer Program (version 4.10.2). During the pandemic period, these applications were made online. The effectiveness of the training, which was made with the pre-test, post-test and questionnaire, the information and opinions of the students were obtained. As a result of our research, it was concluded that the applied education with the 3D Slicer Program in the pre-pandemic period and the applied education with the online model during the pandemic period increased the success of the students more.