Synthesis of peptide-fullerenol conjugate and peptide hydrogels for drug delivery
Fullerenol-peptit konjugatının ve peptit hidrojellerin ilaç taşıyıcı sistemler için sentezi
  1. Tez No: 764554
  2. Yazar: HANDE DEMİRCİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SALİH ÖZÇUBUKÇU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyomühendislik, Bioengineering
  6. Anahtar Kelimeler: SPPS, peptit hidrojel, antimikrobiyal peptit, AMP, fullerenol-peptit konjugatları, SPPS, peptide hydrogels, antimicrobial peptides, AMP, fullerenol-peptide conjugate
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyomedikal Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Geçtiğimiz yıllarda peptitler üzerine kapsamlı çalışmalar yürütülmüş ve bu çalışmalarla birlikte biyomedikal alanındaki uygulamaları da büyük ölçüde geliştirilmiştir. Peptitler, kendiliğinden oluşan hidrojeller, yapı iskeleleri, nanotüpler, vb. gibi farklı formlarda kullanılabilir. Bu formlar, ilaç geliştirme, hedefe yönelik ilaç dağıtımı, yara sargıları ve doku mühendisliği gibi çeşitli uygulamalarda fayda sağlar. Bahsedilen bu uygulamalar için çoğunlukla peptit hidrojeller kullanılmaktadır. Ek olarak peptitler, dizilimlerine bağlı olarak antimikrobiyal özelliklere sahip olabilir. Antimikrobiyal peptitler (AMP) sağlık, hayvancılık, tarım, su ürünleri yetiştiriciliği vb. alanlarda geniş bir kullanım alanına sahiptir. Bu tezde öncelikle Ac-(FKFE)2, Ac-(FKFE)3, ve Ac-IKYLSVN-NH2 peptitleri Katı Faz Peptit Sentezi yöntemine göre sentezlenmiştir. Daha sonra su, fosfat tamponlu tuzlu su (PBS), NaCl solüsyonu ve hücre besi yeri gibi farklı çözücü ve solüsyonlarda peptitlerin jel oluşumu incelenmiştir. Ac-(FKFE)3 ve Ac-IKYLSVN-NH2 peptitlerinin başarılı bir şekilde jel oluşturduğu gözlemlenmiştir. Ac-IKYLSVN-NH2'nin antimikrobiyal etkiye sahip olduğu literatürde belirtilmektedir. Ac-IKYLSVN-NH2 için peptitin antimikrobiyal duyarlılığını ve ilaç salma kapasitesini incelemek için biyolojik çalışmalar yürütülmüştür. Fullerenoller, suda çözünebilen fulleren türevleri olarak istenen özellikleri elde etmek için amino asitler ve peptitler tarafından türevlendirilebilirler. Peptit sentezine ek olarak, Ac-IKYLSVN-NH2 peptiti ile bir fullerenol-peptit konjugatı sentezlenmeye ve karakterize edilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In past decades, peptides were examined thoroughly and their use for biomedical applications enhanced largely. Peptides can be used in different forms such as self-assembly hydrogels, scaffolds, nanotubes, etc. These forms benefit various applications such as developing drugs, targeted drug delivery, wound dressings, and tissue engineering. Peptide hydrogels are used mostly for these applications that were mentioned previously. In addition, peptides can have antimicrobial properties depending on their sequence. Antimicrobial peptides (AMP) have a wide range of use in health care, animal husbandry, agriculture, aquaculture, etc. In this thesis, Ac-(FKFE)2, Ac-(FKFE)3, and Ac-IKYLSVN-NH2 peptides were synthesized based on the literature by using the Solid Phase Peptide Synthesis method. Then, gel formation of the peptides was examined in different solvents and solutions such as water, phosphate buffer saline (PBS), NaCl solution, and cell medium. Successful gel formation was observed for the peptide Ac-(FKFE)3, and Ac-IKYLSVN-NH2. It has been stated in the literature that Ac-IKYLSVN-NH2 has an antimicrobial effect. Thus, biological studies were only conducted for Ac-IKYLSVN-NH2 to examine antimicrobial susceptibility and drug release capability of the peptide. Fullerenols are water-soluble fullerene derivatives which can be functionalized by amino acids and peptides to achieve desired properties. A fullerenol-peptide conjugate was tried to be synthesized and characterized using the peptide Ac-IKYLSVN-NH2.