Fitness sporu yapan bireylerde tükenmişlik düzeyi ile spora yönelik tutumları arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examination of the between the level of burnout and attitudes towards sports in individuals playing fitness sports
  1. Tez No: 764685
  2. Yazar: MEHMET AKİF KURT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET BEHZAT TURAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Fitness, Spor, Tükenmişlik, Fitness, Sport, Burnout
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Çalışmanın amacı fitness sporu yapan bireylerde tükenmişlik düzeyi ile spora yönelik tutumları arasındaki ilişkinin incelenerek elde edilen sonuçlara göre öneriler getirmektir. Diğer bir amaç ise sporcularının bazı demografik özellikleri ile tükenmişlik düzeyi ve spora yönelik tutumları arasındaki farklılıkların incelenmesidir. Araştırma amacı doğrultusunda nicel araştırma betimsel ve ilişkisel taramaya yönelik bir yöntem tercih edilmiştir. Bu araştırma 4 farklı (makfitness, your gym, red zone gym ve exclusive gym) fitness salonunda antrenman yapan 18 yaş üzerindeki 1098 bireyden basit tesadüfü yöntemle seçilmiş 500 kişi araştırmanın çalışma grubunu oluşturmuştur. Veriler anket tekniği ile katılımcılardan gönüllülük esasına dayalı toplanmıştır. Katılımcılara kişisel bilgi formu, spora yönelik tutum ve tükenmişlik ölçeği uygulanmıştır. Elde edilen SPSS 22 paket programına aktarılarak istatistiksel süreçte parametrik testler tercih edilmiştir. Sonuç olarak spora yönelik tutum, aktif spor yapma düzeyinin cinsiyete göre farklılaştığı, yaş, eğitim düzeyi, gelir düzeyi ve haftada spor yapma sıklığı değişkenlerine spora yönelik tutum düzeylerinde farklılık olduğu belirlenmiştir. Medeni durum, sigara kullanma durumu ve meslek grubu değişkenlerinden spora yönelik tutumun etkilenmediği tespit edilmiştir. Spor yaşının aktif spor yapma tutumunda belirleyici bir değişken olduğu anlaşılmıştır. Cinsiyet, yaş, eğitim düzeyi, meslek grubu, gelir düzeyi, spor yapma sıklığı ve medeni durum değişkenlerinin Fitness yapan bireylerin tükenmişliğe yönelik hisselerini etkiledikleri saptanmıştır. Spor yaşı değişkeninin ise bireylerinin tükenmişliğe yönelik hisselerinde belirleyici bir rol üstlenmediği tespit edilmiştir. Spora yönelik tutum ile tükenmişlik düzeyi arasında zayıf düzeyde pozitif yönde bir ilişki olduğu anlaşılmaktadır.
Özet (Çeviri)
The purpose of the study is to examine the relationship between the level of burnout and attitudes towards sports in individuals who do fitness sports and to make suggestions according to the results obtained. Another aim is to examine the differences between some demographic characteristics of the athletes, their burnout level and their attitudes towards sports. In line with the purpose of the research, a method for quantitative research, descriptive and relational scanning was preferred. In this research, 500 people selected by simple random method from 1098 individuals over the age of 18 who train in 4 different (makfitness, your gym, red zone gym and exclusive gym) fitness centers constitute the study group of the research. The data were collected from the participants on a voluntary basis with the questionnaire technique. Personal information form, attitude towards sports and burnout scale were applied to the participants. Parametric tests were preferred in the statistical process by transferring the obtained SPSS 22 package program. As a result, it has been determined that the attitude towards sports and the level of active sports differ according to gender, and there is a difference in the level of attitude towards sports for the variables of age, education level, income level and frequency of doing sports per week. It was determined that the attitude towards sports was not affected by the variables of marital status, smoking status and occupational group. It has been understood that sports age is a determining variable in active sports attitude. It has been determined that the variables of gender, age, education level, occupation group, income level, frequency of doing sports and marital status affect the feelings of burnout of individuals who do fitness. It has been determined that the sports age variable does not play a decisive role in the individuals' feelings about burnout. It is understood that there is a weak positive relationship between the attitude towards sports and the level of burnout.