Farklı CAD-CAM materyalleri kullanılarak beyazlatılmış dişlere uygulanan laminate veneer restorasyonlarının kırılma dayanımlarının in-vitro olarak incelenmesi
In-vitro investigation of the fracture strength of laminate veneer restorations applied to bleached teeth using different CAD-CAM materials
  1. Tez No: 764757
  2. Yazar: ZELİHA TAŞTAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞEBNEM BEGÜM TÜRKER
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Laminate Veneer, Beyazlatma, CAD-CAM, Laminate veneer, Bleaching, CAD/CAM
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Amaç: Çalışmamızın amacı lityum disilikat esaslı yarı kristalize ve tam kristalize CAD/CAM materyalleri kullanılarak beyazlatılmış dişlere uygulanan laminate veneer restorasyonlarının kırılma dayanımlarının in vitro olarak incelenmesi ve elde edilecek sonuçların birbirleri ile karşılaştırılarak değerlendirilmesidir. Gereç ve yöntem: Çalışmamızda periodontal, ortodontik veya travma problemiyle çekilmiş çürüksüz 80 adet anterior diş kullanılmıştır. Çekim anından itibaren %10'luk timol solüsyonu içinde bekletilen dişler akrilik bloklara gömülüp 10'ar dişten oluşan 8 gruba ayrılmıştır. (n=10). Grup A, B, C ve D'ye vital beyazlatma ajanı (Opalescence Boost, Ultradent products, USA) ile 20 dakikalık iki seans beyazlatma uygulandıktan sonra, Grup E, F G ve H'ye, beyazlatma işlemi uygulanmadan dişler laminate veneer restorasyonu için prepare edilmiştir. Grup A ve E yüksek şeffaflıktaki A1 GC Initial LiSi Blok materyali ile, Grup B ve F düşük şeffaflıktaki A1 GC Initial LiSi Blok materyali ile Grup C ve G yüksek şeffaflıktaki A1 IPS Emax CAD materyali ile, Grup E ve H düşük şeffaflıktaki IPS Emax CAD materyali ile restore edilmiştir. Tüm laminate veneer restorasyonları G-Cem Veneer (GC, Tokyo, Japonya) ile simante edilip termal siklus cihazında 50000 döngü ile 5 yıl yaşlandırılmıştır. Yaşlandırma işlemi sonrasında dişler universal kırma cihazında kırma testine sokulmuştur. Bulgular: Grup ortalamalarına göre kırılma dayanımı ortalaması en yüksek çıkan grup 219,233 N değeri ile beyazlatılma yapılmamış ve IPS Emax CAD LT materyal kullanılan grup H'dir. Kırılma dayanımı ortalaması en düşük çıkan grup 190,194 N değeri ile beyazlatılmış ve IPS Emax CAD HT materyal kullanılan grup C'dir. Kırma testi ölçümleri ortalama değerlerine göre beyazlatılmış gruplardaki ortalama kuvvet değerleri beyazlatılmamış gruplardan düşüktür. Beyazlatma işlemi, farklı CAD/CAM materyalleri ve translüsentlik değişkenleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmamıştır ( p>0,05). Sonuç: Beyazlatma uygulamasından bir hafta sonra yapılan laminate veneer simantasyonu ve farklı translüsentlik derecesi kırılma dayanımını etkilememektedir. Farklı kristalize yapılara sahip CAD/CAM materyalleri arasında kırılma dayanımı açısından bir fark tespit edilememiştir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of our study is to examine the fracture strength of laminate veneer restorations applied to bleached teeth using lithium disilicate-based semi-crystalline and fully crystalline CAD/CAM materials in vitro and to evaluate the results by comparing them with each other. Material and methods: In our study, 80 caries-free anterior teeth extracted with periodontal, orthodontic or trauma problems were used. The teeth, which were kept in 10% thymol solution from the moment of extraction, were embedded in acrylic blocks and divided into 8 groups of 10 teeth each. (n=10). After two 20-minute sessions of bleaching with vital bleaching agent (Opalescence Boost, Ultradent products, USA) were applied to Groups A, B, C and D, the teeth were prepared for laminate veneer restoration in Groups E, F, G and H without bleaching. . Groups A and E with high-translucency A1 GC Initial LiSi Block material, Groups B and F with low-translucency A1 GC Initial LiSi Block material, and Groups C and G with high-transluceny A1 IPS Emax CAD material, Groups E and H low-translucenncy IPS Emax CAD material with restored. All laminate veneer restorations were cemented with G-Cem Veneer (GC, Tokyo, Japan) and aged for 5 years in a thermo cycle with 50000 cycles. After the aging process, the teeth were subjected to the fracture test in a universal test machine. Results: According to the group averages, the group with the highest average fracture strength was group H with a value of 219,233 N without bleaching and IPS Emax CAD LT material was used. The group with the lowest average fracture strength is group Cwith a value of 190,194 N, which is bleached and used IPS Emax CAD HT material. According to the mean values of the fracture test measurements, the mean strength values in the bleached groups are lower than the unbleached groups. There was no statistically significant difference between the bleaching process, different CAD/CAM materials and translucency variables (p>0.05). Conclusion: Laminate veneer cementation performed 1 week after bleaching and different translucency degrees do not affect fracture strength. There was no difference in fracture strength between CAD/CAM materials with different crystalline structures.