Farklı CAD-CAM materyalleri kullanılarak beyazlatılmış dişlere uygulanan lamina restorasyonlarının renk değişimlerinin In-Vitro olarak incelenmesi
Color change of CAD-CAM materials used in laminate veneer restorations applied to bleached teeth
- Tez No: 872669
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞEBNEM BEGÜM TÜRKER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Laminate veneer, Beyazlatma, Cad-Cam, Renk, Laminate veneer, Bleaching, Cad-Cam, Color
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Amaç: Beyazlatılmış dişlere uygulanan laminate veneer restorasyonlarının uzun dönem renk stabilitesinin araştırılması, elde edilecek sonuçların birbirleri ile karşılaştırılmasıdır. Gereç ve yöntem: Çalışmamızda periodontal, ortodontik veya travma problemiyle çekilmiş çürüksüz 80 adet anterior diş, 10'ar dişten oluşan 8 gruba ayrıldı. (n=10). Grup A, B, C ve D'deki örnekler iki seans beyazlatma işlemi uygulandıktan sonra prepare edildi. Grup E, F G ve H beyazlatma işlemi uygulanmadan prepare edildi. Grup A ve E'deki örnekler yüksek şeffaflıktaki GC Initial LiSi Blok materyali ile, Grup B ve F'deki örnekler düşük şeffaflıktaki GC Initial LiSi Blok materyali ile Grup C ve G'deki örnekler yüksek şeffaflıktaki IPS Emax CAD materyali ile, Grup E ve H'deki örnekler düşük şeffaflıktaki IPS Emax CAD materyali ile restore edildi. Tüm laminate veneer restorasyonlar adeziv siman ile simante edildi ve termal siklusla 2 ve 5 yıl yaşlandırıldı. Dişlerin renk ölçümlerinde spektrofotometre cihazı kullanıldı ve gruplar arası renk stabiliteleri kıyaslandı. Bulgular: Beyazlatılmış tüm grupların renk değişimleri beyazlatılmamış tüm gruplardan daha fazla oldu. İki yıl yaşlandırma sonucu en az renk değişimi beyazlatılmamış GC LiSi İnitial LT ve IPS Emax CAD LT materyalinde gözlendi. İki yıl yaşlandırma sonucu en fazla renk değişimi beyazlatılmış dişlere uygulanan GC İnitial LiSi HT (ΔE00=0,93) ve IPS Emax CAD HT materyalinde gözlendi. Beş yıl yaşlandırma sonucu en az renk değişimi beyazlatılmamış IPS Emax CAD LT ve GC LiSi İnitial LT materyalinde gözlendi. Beş yıl yaşlandırma sonucu en fazla renk değişimi, beyazlatılmış GC İnitial LiSi HT ve IPS Emax CAD HT materyalinde gözlendi. Sonuç: Beyazlatma işlemi ve translusentlik renk stabilitesini etkilemektedir. GC LiSi İnitial ve IPS Emax CAD materyallerinin renk stabiliteleri arasında fark bulunmadı. Yaşlandırma süresindeki artış tüm materyallerin renk değişimlerini arttırdı.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to examine the color stability of laminate veneer restorations restored with CAD-CAM material applied to bleached teeth. Material and methods: In this study, 80 upper central teeth extracted because of periodontal, orthodontic or trauma problems were used. The teeth were embedded in acrylic blocks and divided into 8 groups (n=10). Groups A, B, C and D's samples were bleached with vital bleaching agent before preparation, and teeth were prepared for laminate veneer restorations. Groups E, F, G and H's samples were prepared without bleaching. Groups A and E's samples were restored with A1 GC LiSi İnitial HT blocks, Groups B and F's samples were restored with A1 GC LiSi İnitial LT blocks, Groups C and G's samples were restored with A1 IPS Emax CAD HT blocks, Groups D and H were restored with A1 IPS Emax CAD LT blocks. All restorations were adhesively cemented and aged for 2 and 5 years with thermal cycle. Color measurements of the restorations at the beginning, after 2 and 5 years of aging were measured with a spectrophotometer. Results: All bleached groups had more color changes than the unbleached groups. The least color change after 2 years of aging was observed in GC LiSi Initial LT and IPS Emax CAD LT materials which were used on unbleached teeth and the most color change was observed in GC Initial LiSi HT and IPS Emax CAD HT material which were used on bleached teeth. After 5 years of aging, the least color change was observed in IPS Emax CAD LT and GC LiSi Initial LT material which were used on unbleached and the highest color change was observed in GC Initial LiSi HT and IPS Emax CAD HT material which were used on bleached teeth. Conclusion: Bleaching and translucency affect the color stability. No difference was detected between the color changes of GC LiSi Initial and IPS Emax CAD materials. The increase in aging time increased the color changes of all materials.