Baba oğul ilişkisinin ergenlik döneminde dinî inanç ve benlik saygısı üzerindeki rolü (Batman ili örneği)
The role of father son relationship on religious belief and self-respect in adolescence (Batman province example)
  1. Tez No: 765030
  2. Yazar: ZÜBEYİR ÖZGÜR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEMA YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Felsefe, Religion, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Din Psikolojisi, Ergenlik Dönemi, Baba-Oğul ilişkisi, Aile, Dinî İnanç, Benlik Saygısı, Psychology of Religion, Adolescence, Father – Son Relationship, Family, Religious Belief, Self-Esteem
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 297
Özet
Araştırmada baba oğul ilişkisinin ergenlik döneminde dinî inanç ve benlik saygısı üzerindeki rolü incelenmeye çalışılmıştır. Araştırmanın evrenini Batman ilindeki liselerde öğrenim gören ergenlik dönemindeki öğrenciler oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklem grubunu Batman ilinde altı farklı resmi ortaöğretim kurumlarında öğrenim görmekte olan 510 öğrenci oluşturmaktadır. Katılımcıların sosyo-demografik özelliklerinin tespiti için araştırmacı tarafından hazırlanmış kişisel bilgi formu, baba-çocuk ilişkisinin tespit edilebilmesi için Halil UZUN tarafından Türkçeye uyarlanan Babalık Ölçeği; dinî inanç tespiti için Ümit HOROZCU ve Zühre DEMİR tarafından geliştirilen Ergenler İçin Dinî İnanç Ölçeği; benlik saygısı tespiti için ise Füsun ÇUHADAROĞLU tarafından Türkçeye uyarlanan Rosenberg Benlik Saygısı Ölçeği uygulanmıştır. Anketlerin analizleri SPSS for Windows 17 programından yararlanılarak analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda Mann Whitley Analizi ve Tek Faktörlü Varyans Analizi (Kruskal Wallis) metodlarının analizlerine göre, sosyo-demografik özellikler ile Babalık Ölçeği ve alt ölçeklerinde, Ergenler İçin Dinî İnanç Ölçeği ve Rosenberg Benlik Saygısı Ölçeği arasında anlamlı düzeyde farklılıkların olduğu görülmekle birlikte bazı bağımsız değişkenler ile anlamlı düzeyde farklılıkların görülmediği sonucuna ulaşılmıştır. Babalık Ölçeği, Ergenler İçin Dinî İnanç Ölçeği ve Rosenberg Benlik Saygısı Ölçeği arasındaki ilişkiye göre yapılan korelasyon analizi sonucunda anlamlı düzeyde bir farklılık görülmemektedir. Bulgular sonuç ve tartışma kısmında yorumlanarak, öneri kısmında yeni çalışmalar için tavsiyelerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In the study, the role of father-son relationship on religious belief and self-esteem during adolescence was tried to be examined. The population of the research consists of adolescent students studying in high schools in Batman province. The sample group of the research consists of 510 students studying at six different public secondary education institutions in Batman. Personal information form prepared by the researcher to determine the socio-demographic characteristics of the participants, Paternity Scale adapted to Turkish by Halil UZUN to determine the father-child relationship, Religious Belief Scale for Adolescents developed by Ümit HOROZCU and Zühre DEMİR for the determination of religious belief, for the determination of self-esteem. On the other hand, Rosenberg Self-Esteem Scale adapted to Turkish by Füsun ÇUHADAROĞLU was applied. The analyzes of the questionnaires were analyzed using the SPSS for Windows 17 program. As a result of the research, according to Mann Whitley Analysis, Single Factor Analysis of Variance (Kruskal Wallis) analyzes, there were significant differences between socio-demographic characteristics and Paternity Scale and its subscales, Religious Belief Scale for Adolescents and Rosenberg Self-Esteem Scale, although there were significant differences with some independent variables. It was concluded that there were no differences. As a result of the correlation analysis made according to the relationship between the Paternity Scale, the Religious Belief Scale for Adolescents and the Rosenberg Self-Esteem Scale, no significant difference is observed. Findings were interpreted in the conclusion and discussion section, and recommendations were made for new studies in the suggestion section.