E-vergilendirme uygulamalarının vergiye gönüllü uyum üzerine etkisi
The effect of e-taxation practices on voluntary tax compliance
- Tez No: 765031
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DİLEK BAŞARAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maliye, Finance
- Anahtar Kelimeler: Bilgi Çağı, Bilgi ve İletişim Teknolojileri, E-Devlet, E-Vergilendirme, Vergi Uyumu, Information Age, Information and Communication Technologies, E-Government, E-Taxation, Tax Compliance
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Mali Hukuk Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 224
Özet
Hızla gelişen ve değişen dünya, bireyleri ve toplumları yakından etkilemiştir. Sanayi çağından bilgi çağına geçiş ile değişen toplumsal yapı beraberinde birtakım yenilikleri getirmiştir. Toplumun her alanında değişim ve dönüşüme sebep olan yeniliklerden birisi de internet ve bilgi teknolojileridir. Dünya üzerinde olduğu gibi ülkemizde bu değişime uyum sağlayarak hizmet sunumunda elektronik uygulamalara yönelmiş ve devletlerin elektronik (e-) dönüşümü başlamıştır. Çalışmamızda, Bilgi Çağı'ndan başlayan serüven olarak Dünya'nın ve Türkiye'nin e-devlete dönüşüm yolculuğu izlenmiş, seçilen ülke örnekleri ile uygulamanın gelişimi ve bugünkü sonuçları ortaya koyulmuştur. E-devlet uygulamalarından birisi olan e-vergilendirme uygulamalarının yasal çerçevesinden, artıları ve eksilerine kadar farklı yönleri ile incelenip, rakamsal veriler yardımıyla günümüz sonuçlarına ulaşılmıştır. Çalışmanın amacı, elektronik uygulamaların maliye ve özellikle vergilendirme alanı üzerindeki değişimi ve bu değişimin vergi uyumu üzerindeki etkisini ortaya koymaktır.
Özet (Çeviri)
The rapidly developing and changing world has closely influenced individuals and societies. The social structure that has changed with the transition from the industrial age to the information age has brought with it a number of innovations. One of the innovations that cause change and transformation in all areas of society is the Internet and information technologies. Adapting to this change in our country, as in the world, we have turned to electronic applications in the provision of services and the electronic (e-) transformation of states has begun. In our study, the transformation journey of the World and Turkey into an e-state has been followed as an adventure starting from the Information Age, and the development of the application and its current results have been revealed with the examples of the selected countries. Different aspects of e-taxation applications, which are one of the e-government applications, from the legal framework to the pros and cons, have been examined and today's results have been reached with the help of numerical data. The aim of the study is to reveal the change of electronic applications on the field of finance and taxation in particular and the effect of this change on tax compliance.