Critical perspectives on İSMEK (Istanbul Metropolitan Municipality Art and Vocational Training Courses) and its relation to creative production networks of Istanbul
İstanbul'un yaratıcı üretim ağları ve İSMEK (İstanbul Büyükşehir Belediyesi Sanat ve Meslek Eğitimi Kursları) ilişkisine dair eleştirel bir yaklaşım
  1. Tez No: 765172
  2. Yazar: SEZİN KARCAN KAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞE ELİF COŞKUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: El Sanatları, Endüstri Ürünleri Tasarımı, Güzel Sanatlar, Crafts, Industrial Design, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: İSMEK, yaratıcı üretim ağları, yaratıcı emek, yaratıcı ve kültürel endüstriler, yaratıcı eğitim, mesleki eğitim, kamu hizmeti, katma değer yaratma, insan sermayesi, yerel yönetim, İSMEK, creative production network, creative labor, creative and cultural industries, creative education, vocational training, public service, value creation, human capital, local government
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Kadir Has Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Araştırma, bir kamu hizmeti olarak kentsel yaratıcı eğitim bağlamında metropol İstanbul'un yaratıcı üretim ağlarını ampirik bir çalışma ile analiz etmeyi amaçlamıştır. İSMEK (İstanbul Büyükşehir Belediyesi Sanat ve Meslek Eğitimi Kursları), kamu tarafından finanse edilen bir kurum olarak, kentsel bağlamda ekonomik, sosyal ve kültürel dönüşümde güçlü bir aktör olma ve yaratıcı eğitim ile topluluk oluşturma potansiyelini keşfetmek amacıyla tekil bir vaka olarak seçilmiştir. Ek olarak, bu araştırmada yerel paydaşlar ile yaratıcı ve kültürel ekonomiler arasındaki ilişkiyi araştırmak amacıyla kültürel ve yaratıcı endüstrilerin yerel ve merkezi yönetimler, kurumlar ve diğer ilgili paydaşlarla sürdürülebilir ilişkiler kurmasındaki önemin altını çizen ve mesleki eğitim için platformlar ve kurslar oluşturulmasını tavsiye eden 2021 Avrupa Komisyonu raporundan da faydalanılmıştır (s. 38). Araştırmacı, İSMEK'in kentte yaratıcı üretimi ve yaratıcı ekonomileri destekleyici rolünü ve bireyin İSMEK'ten aldığı eğitim, beceri seti ve bilginin kent için yeni bir ekonomik katma değer oluşturup oluşturamayacağını incelemiştir. Ayrıca kurs mezunlarının kendi kazandıkları sermayelerini yerel ekonomik kalkınmaya katılmak için kullanıp kullanamayacaklarını da araştırmıştır. Bu sebeplerle araştırmacı, İSMEK'e dair yayınlar, sergiler, anketler, röportajlar ve çevrimiçi erişilebilir veriler aracılığıyla İSMEK'in dönüştürücü etkisini ayrıntılı olarak keşfetmek için bir araştırma yapmıştır.
Özet (Çeviri)
The research aimed to analyze the creative production networks of the metropolitan city of Istanbul through an empirical study in the context of urban creative education as a public service. İSMEK (Istanbul Metropolitan Municipality Art and Vocational Training Courses) was chosen as a single case, with the intent of exploring its potential, as a publicly funded institution, to become a powerful actor in social, economic and cultural development in the urban context through creative education and community building. Accordingly, a 2021 European Commission report, which underlines the importance of cultural and creative industries to form sustainable relations with regional and national authorities, institutions and other relevant stakeholders, and advises to set up platforms and courses for vocational training, was also utilized for this research in order to explore the relations between local stakeholders and creative and cultural economies (p. 38). The researcher examined İSMEK's role as an enabler in support of creative production and creative economies in the city, and whether the education, skill set and knowledge that the individual receives from İSMEK could become a new economic value-added asset for the city. She also questioned whether the course graduates could use their self-earned capital to participate in local economic development. Therefore, the researcher conducted a research to explore the transformative effect of İSMEK in detail through publications, exhibitions, surveys, interviews and online accessible data on İSMEK.