Irk Bitig gramer incelemesi
Irk Bitig grammar examination
  1. Tez No: 765211
  2. Yazar: GAMZE ÇELİKELOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FERRUH AĞCA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Irk Bitig, Eski Türkçe, Türk Runik harfli metinler, Eski Türk Dili, fonoloji, morfoloji, sentaks, Irk Bitig, Old Turkish, Turkish Runic-letter texts, Old Turkish Language, phonology, morphology, syntax
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Dili Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 229
Özet
Köklü tarihi ile adını ve mirasını her daim yaşatan, geçmişten günümüze varlığını her alanda hissettirmiş olan Türkler, belli dönemlerde çeşitli alfabeler kullanmışlardır. Bunun sonucu olarak da kültürel mirasımızı en iyi şekilde yaşatacak olan eserler vermişlerdir. Eski Türk Dili içerisinde Eski Uygur Türkçesi Döneminde değerlendirdiğimiz Irk Bitig kitabı, hem bir fal kitabı hem de Runik harfli Uygur yazması olması açısından büyük önem taşımaktadır. Her biri birer fal olarak kabul edilen ve altmış beş paragraftan oluşan Irk Bitig, içerisinde vermiş olduğu bilgiler ile topluma yönlendirmeye yönelik, tezatlıklar üzerine kurulu edebi değeri yüksek bir kitaptır. Bu tez çalışmasında, Runik harfli metinler içerisinde kitap olarak elimize ulaşan Irk Bitig'in gramer incelemesinin yapılması amaçlanmıştır. Üç bölümden oluşan çalışmanın; birinci bölümde fonolojiye, ikinci bölümde morfolojiye, üçüncü bölümde ise sentaksa dayalı inceleme yapılmıştır. Sonuç bölümünde ise eserin fonolojik olarak Köktürk Dönemi, morfolojik olarak Uygur Dönemi özellikleri göstermesinin nedenleri üzerinde durulmuş ve bu Eski Türkçe dönemi eserinin üslup özellikleri ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
The Turks, who have always kept their name and heritage alive with their deep-rooted history, have made their resence felt in every field from past to present, used various alphabets in certain periods. As a result of this, they have produced works that will keep our cultural heritage alive in the best way. The book of Irk Bitig, which we evaluated in the Old Uighur Turkish Period in the Old Turkic Language, is of great importance in terms of being both a fortune-telling book and a Uyghur manuscript with Runic letters. In this thesis, it is aimed to analyze the grammar of Irk Bitig, which has reached us as a book in runic letter texts. In the study consisting of three parts; In the first part, phonology, in the second part, morphology, and in the third part, syntaxbased analysis was made. In the conclusion part, the reasons why the work shows the characteristics of the Köktürk Period phonologically and the Uighur Period morphologically are emphasized and the stylistic features of this Old Turkish Period work are revealed.