Parental reflective functioning and emotion regulation in mother and child emotional dialogues
Anne ve çocuk duygusal diyaloglarında ebeveyn yansıtıcı işlevselliği ve duygu düzenleme
- Tez No: 765225
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZEYNEP MAÇKALI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Zihinselleştirme, yansıtıcı işlevsellik, ebeveyn yansıtıcı işlevselliği, duygu düzenleme, duygusal diyaloglar, duygusal tutarlılık, mentalization, reflective functioning, parental reflective functioning, emotion regulation, emotion dialogues, emotional coherency
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Bilgi Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Programlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Zihinselleştirme yani duygular, arzular ve inançlar gibi zihinsel durumlara anlam verme kapasitesi, çocukların davranışlarını ve zihinsel durumlarını görme ve anlama yeteneği olan ebeveyn yansıtıcı işlevi ve duygu düzenleme bir çocuğun sağlıklı psikolojik gelişimi için önemli bulunmuştur. Bu terimler arasındaki ilişkiyi gösteren birçok çalışma olmasına rağmen, klinik ve klinik olmayan örneklemler arasında anne ve çocuk ikilisi arasındaki duygusal diyalogları ve duygu düzenlemelerini araştıran ve karşılaştıran bir çalışma bulunmamaktadır. Bu nedenle, bu çalışmanın ilk amacı, başarılı bir şekilde düzenlenmiş duygular aracılığıyla inandırıcı, iyi gelişmiş, yeterince ayrıntılı ve kaliteli hikayeler içeren, duygusal olarak tutarlı anlatılar oluşturma konusunda bu iki örneklem arasında anlamlı bir fark olup olmadığını incelemektir. Bu çalışmanın ikinci amacı, iki örneklemdeki annelerin yansıtıcı işlevsellik alt testleri arasında anlamlı bir fark olup olmadığını incelemektir. Bu araştırmanın üçüncü ve son amacı ise bütün örneklem içerisinde tüm anne-çocuk ikililerinin oluşturduğu hikayelerin duygusal tutarlılığı ile annelerin“çocuklarının zihin durumları hakkında kesinlik”alt test puanları arasındaki ilişkiyi incelemektir. Bu araştırmanın katılımcıları, İstanbul Bilgi Üniversitesi'ne çocuk psikoterapisi süreci için başvuran 26 anne ve çocuk ikilisinden oluşan örneklem ile geçmişte veya şu anda herhangi bir psikolojik yardım almamış ve terapiye daha önce hiç başvurmamış 22 anne ve çocuk ikilisinden oluşan örneklemden oluşmaktadır. Terapiye başvuran örneklemin verileri İstanbul Bilgi Üniversitesi Araştırma Laboratuvarı'ndan, terapiye başvurmayan örneklemin verileri ise bu araştırmaya yapılan başvurulardan yapılan görüşmelerle toplanmıştır. Ebeveynin yansıtıcı işlevi ile duygu düzenleme arasındaki ilişkileri araştırmak için iki ölçek kullanılmıştır. İlk olarak, tüm annelere zihinselleştirme kapasitelerini değerlendirmek için Ebeveyn Yansıtıcı İşlevsellik Anketi (PRF-Q) verilmiştir. İkinci olarak, anne ve çocuk ikililerinden Otobiyografik Duygusal Olaylar Diyaloğu (AEED) adlı bir görev tamamlamaları istenmiştir. Bu görevde ikililer, tutarlı, inandırıcı ve net hikayeler oluşturma kapasitelerine göre değerlendirilmiştir. Bu araştırmanın sonuçlarına göre, annelerin doldurduğu ebeveyn yansıtıcı işlevsellik ölçeği sonuçlarından, çocuğun zihnine ilgi ve merak duyma alt testi skorları özelinde iki örneklem arasında anlamlı bir fark bulunmuştur. Diğer bir deyişle, daha önce terapiye başvurmayan örneklemden alınan ilgi ve merak alt test puanları, terapiye başvuran örneklemden daha az çıkmıştır. Bulunan diğer bir sonuç ise, tüm anne-çocuk ikililerinin oluşturduğu hikayelerdeki duygusal tutarlılık seviyesi ile annelerin doldurduğu ebeveyn yansıtıcı işlevsellik ölçeğinin“çocuğun zihin durumlarına hakkında kesinlik”alt test puanları arasında negatif bir ilişki olduğudur.
Özet (Çeviri)
Mentalization, the capacity to give meaning to mental states such as emotions, desires, and beliefs; parental reflective functioning which is the ability to see and understand children's behaviors and mental states; and emotion regulation have been found in a relationship for the healthy psychological development of a child. Although several studies indicate this relationship between those terms, there is no study that investigated and compared them between therapy applicants and non-therapy applicant samples by regulated emotions and emotional dialogues between mother and child dyads. Hence, the first aim of this study was to examine whether there is a significant difference between these two samples regarding composing emotionally coherent narratives that are believable, well-developed, detailed enough, and high-quality stories through successfully regulated emotions. The second aim of this study was to compare parental reflective functioning subtest scores among mothers of therapy applicants and non-therapy applicant groups. Lastly, the third aim of this study was to examine the relationship between emotionally coherent narratives of all dyads and the results of certainty in mental states PRF-Q subtest of mothers. This study consists of participants that therapy applicant sample of 26 mother and child dyads who applied to İstanbul Bilgi University for children's psychotherapy process, and non-therapy applicant sample of 22 mother and child dyads who have not any past or current psychological help from mental health professionals. The data of the therapy applicant sample was gathered from İstanbul Bilgi University Research Lab, and the data of the non-therapy applicant sample was collected from applications to this research study announcement. To explore associations between parental reflective functioning and emotion regulation, two measures were used. First, all mothers were given Parental Reflective Functioning Questionnaire (PRF-Q) to evaluate their mentalization capacity. Secondly, mother and child dyads were requested to do a task called Autobiographical Emotional Events Dialogue (AEED). In this task, dyads were evaluated by their capacity to compose coherent, believable, and clear stories. The results revealed that there was a significant difference between the mothers of the two samples in terms of interest and curiosity subtest scores from PRF-Q. In other words, mothers' interest and curiosity scores from the non-therapy applicant sample were higher than mothers' from the therapy applicant sample. Additionally, results indicated that there is a negative relationship between low levels of mothers' certainty in the child's mental states and more emotionally coherent narratives formed by dyads.