Endüstriyel olmayan gıda üretimi
Non-industrial food production
- Tez No: 765242
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN CANKURT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gıda Mühendisliği, Ziraat, Food Engineering, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Doğal Gıda, Helal Gıda, Organik Gıda, Halal Food, Natural Food, Organic Food
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Organik Üretim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Dünyada nüfus ve sanayileşmenin hızla artması insan sağlığı ve doğal beslenme ile ilgili sorunları da beraberinde getirmiştir. Bunun yanında tüketicilerde gıdanın orijini, üretim şartları ve üretimde kullanılan katkı maddeleri konusunda sorgulamalar artmıştır. Önceleri doğal ve sağlıklı gıda vurgusu yapılırken günümüzde helal ve organik kavramları da ön plana çıkmıştır. Ancak tüketicilerin organik, helal ve sağlıklı gıdaya olan ilgileri bu gıdaların fiyatlarında yükselişe neden olmuştur. Tüketiciler, bu durumu fırsatçılık ve güvensizlik olarak algılamışlardır. Tüm bu kaygılardan uzaklaşmak isteyen tüketicilerin gıdalarını evde yapmaya başladıkları görülmektedir. Öyle ki basit bir ekmek yapımı veya yoğurt yapımı bile video paylaşım sitelerinde milyonlarca kez izlenmektedir. Ayrıca tüketicilerin ev yapımı ürünlere yönelmiş olması birçok kişiyi bu konuda girişim yapmaya sevk etmiştir. Evde gıda yapımı ve internet üzerinden satışı pek çok ailenin geçim kapısına dönüşmüştür. Elbette ki gıdaların evde yapılmasına teşvik eden şartlar sadece gıda konusundaki hassasiyetler değildir. Geçim şartlarından dolayı zorluk yaşayan kişilerin aklına ilk gelen işlerden bir tanesi evde gıda üretip satmak olmuştur. Gıdaları evde üretmeye çalışan kesimin genellikle bu konuda teknik eğitim almamış kişiler olduğu görülmektedir. Evde üretilen gıdalarda hijyen ve üretim metotları konusunda eksik bilgi ve özensizliğin toplum sağlığını tehdit edecek boyutlara ulaşması tüketicileri bekleyen önemli bir risktir. Tam da bu gerekçe ile bu tez çalışmasını yapmak kaçınılmaz olmuştur. Bu tezdeki amaç gıdaların evde üretilmesini özendirmek değil, evde mevcutta yapılan üretimin, üretim ve hijyen kurallarına uygun yapılmasına katkı sağlamaktır. Bu çalışma kapsamında beslenme, gıda güvenliği ve hijyen konularında geniş bir bilgi aktarıldıktan sonra evde yapılabilecek pek çok gıdanın tarifi verilmiştir. Tariflerde mümkün oldukça muhatap kitlenin anlayabileceği bir dil kullanılmıştır. Tariflerin en az katkı maddesi ve mutfak imkânları ile uygulanabilir olmasına özen gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
The rapid increase in population and industrialization in the world has brought along problems related to human health and natural nutrition. In addition, inquiries have increased about the origin of food, production conditions and additives used in production. While emphasis was placed on natural and healthy food before, the concepts of halal and organic have also come to the fore today. However, consumers' interest in organic, halal and healthy food has led to an increase in the prices of these foods. The consumers perceived this situation as opportunism and insecurity. It is seen that consumers who want to get away from all these concerns start to make their food at home. So much so that even simple bread making or yogurt making videos has millions of views on video sharing sites. In addition, the fact that consumers have turned to homemade products has led many people to take initiatives in this regard. The production and sale of homemade food on the Internet has turned into a living for many families. Of course, the conditions that encourage food to be made at home are not just sensitivities about food. One of the first things that came to mind of people who had difficulties due to living conditions was to produce food at home and to sell the same. It is seen that the people who try to produce food at home are generally people who have not received technical training on this subject. Inadequate information and carelessness about hygiene and production methods in home-produced foods to reach dimensions that threaten public health is an important risk for consumers. It has been inevitable to conduct this thesis study for this very reason. The aim of this thesis is not to encourage the production of food at home, but to contribute to the production of food at home in accordance with the production and hygiene rules. Within the scope of this study, after providing a comprehensive information on nutrition, food safety and hygiene, many food recipes that can be made at home are given. In the recipes, a language that can be understood by the related audience is used whenever possible. Care has been taken to ensure that the recipes are applicable with the least amount of additives and kitchen facilities.